2021. november 27. - Virgil

Megpendültek az első húrok Szegeden

A nyitókoncerttel hétfőn este megkezdődött a II. Nemzetközi Hárfaverseny Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban; a szombatig tartó művészeti seregszemlére tizenhét országból érkeztek résztvevők.
2010. november 8. hétfő 20:07 - HírExtra
A 2007 után immár második alkalommal megrendezett hárfaversenyen csaknem hatvan, a világ legkülönbözőbb tájairól érkezett fiatal művész vesz részt - mondta Szabó Norbert szervező a verseny kezdete előtt.

A versenyzők négy kategóriában - 13, 17, 21 és 30 esztendő alatti korcsoportban - mérik össze tudásukat. A szabadon választott művek mellett a programban szerepelnek kötelező darabok is, melyek összeállításánál a szervezők törekedtek arra, hogy a versenyzők megismerjék a 2000-ben elhunyt sokoldalú és termékeny Kossuth-díjas zeneszerző, Farkas Ferenc alkotásait is.

A gyerekek a hárfatanulást egészen fiatalon, már öt-hatéves korban elkezdhetik. A kisgyerekek számára apró, egyszerűsített, pedál nélküli hangszereket készítenek. A verseny indulói között is vannak már ügyes és jól felkészült nyolcéves diákok - fogalmazott a muzsikus.

Szabó Norbert elmondta: a művészeti seregszemle megrendezését az tette lehetővé, hogy egy francia hangszergyártó cég a kezdeményezés mellé állt, és számos hárfát szállított a Tisza-parti városba. A verseny pénzdíjait is a vállalkozás ajánlotta föl.

A művészek produkcióját nemzetközi zsűri értékeli. A seregszemle eredményhirdetését és a gálaműsort szombaton este rendezik a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának koncert termében, itt a kategóriák legjobbjai lépnek föl a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében.

A rendezvényhez kapcsolódóan esténként koncerteket rendeznek, melyeken nemzetközi versenygyőztes külföldi előadók játszanak komoly- és könnyűzenei műveket. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását