2024. április 26. - Ervin

Megmaradhat a Sarkadi kistérség

Megmaradhat az önálló Sarkadi kistérség, ha az Országgyűlés elfogadja az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság erről hozott szerdai, egyhangú határozatát. Az ügy előzménye, hogy a köztársasági elnök júliusban megfontolásra visszaküldte az Országgy
2007. szeptember 5. szerda 13:39 - Hírextra

Sólyom László döntését azzal indokolta, hogy a parlament olyan módosító indítványokat is elfogadott, amelyeket az érintett települések nem kezdeményeztek. A törvény szerint egy másik kistérségbe való átsorolását csak a település kezdeményezheti. Sólyom László álláspontja szerint az Országgyűlés csak arról dönthet, hogy az említett kezdeményezések közül melyiket támogatja, és melyiket nem. Arra tehát nincs joga, hogy más módosításokról is döntsön.

Kovács Zoltán, a szakbizottság fideszes alelnöke a szerdai ülésen emlékeztetett arra, hogy a Sarkadi kistérség átalakítására vonatkozó módosítást korábban egy szocialista képviselő tette, a társulás kifejezett tiltakozása ellenére.

Jauernik István, a testület szocialista elnöke szerint az alkotmányügyi bizottságnak kellene a vitát lefolytatnia arról, hogy egy képviselőnek van-e joga egy ilyen módosító indítványhoz.
Az önkormányzati bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői egyhangúlag támogatták azt a zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelynek lényege, hogy megmaradna az önálló Sarkadi kistérség. Ezzel a testület gyakorlatilag elfogadta az államfő észrevételét.

Egy másik módosító indítvány szerint a Debreceni kistérséghez mégsem csatolnák hozzá a szomszédos Bocskaikertet, miután ilyen kezdeményezés sem érkezett.

Az eddig önmagában kistérséget alkotó Debrecen ugyanakkor "társat" kaphat; a jövőben várhatóan Mikepérccsel együtt alkothat majd többcélú társulást. Ha az Országgyűlés elfogadja a módosító indítványokat, a főváros lesz az egyetlen település, amely önmagában is kistérségnek számít a törvény melléklete értelmében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását