2024. május 6. - Ivett, Frida

Igazságosabb egészségügyi finanszírozást

Az egészségügyi finanszírozás igazságosabb és racionálisabb rendezését sürgette szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a vérmérgezéses betegségek csökkenéséért tevékenykedő Magyar Szepszis Fórum.
2007. szeptember 5. szerda 16:06 - Hírextra

"Azért fontos a szepszis kérdése, mert nem látjuk azt, hogy a mai egészségügyi átalakulás során bármilyen olyan lépés történne, amely a szepszises betegek jobb ellátása irányában hatna" - fogalmazott Ludwig Endre, a Magyar Szepszis Fórum elnöke az Országos Epidemiológiai Központban megtartott tájékoztatón.

A Szent László Kórház osztályvezető főorvosa hangsúlyozta: a szepszis, amelynek magyar megfelelője a vérmérgezés, népegészségügyi probléma, mert az intenzív terápiás osztályokon a vezető halálozási okokhoz tartozik.

Ludwig Endre hozzátette: Magyarországon évente több mint 2.000 ember hal meg szepszisben, s ez az arány csak akkor változhat, ha rendezik az egészségügyi finanszírozást, és több pénz juthat a kórházaknak arra, hogy vérvizsgálatokkal időben kiszűrjék a kórokozókat.

Egy szepszises kezelt betegápolási költsége Amerikában 20-25 ezer dollár, Magyarországon 15 ezer dollár, ebből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mindössze ötezer dollárnyi költséget biztosít; "ez tarthatatlan" - fogalmazott Molnár Zsolt, a Pécsi Orvostudományi Egyetem docense.

Az egyetem intenzív terápiás intézetének osztályvezetője elsősorban a finanszírozás rendszerezését sürgette, megemlítve, hogy több nővér felvételével városukban öt év alatt 90 százalékról 65 százalékra csökkent a szepszises betegek halálozási aránya.

Molnár Zsolt hozzátette: az ország intenzív osztályainak rendszerezésére van szükség, mert számos olyan osztály van, ahol ténylegesen nincs is szükség az OEP-től intenzív feladatokra megkapott összegre, míg más intenzív osztályokon nincs fedezet például a szepszis visszaszorítására.

Az MTI azon kérdésére, mikorra látnak esélyt arra, hogy javulhat a szepszises betegek helyzete Magyarországon, Molnár Zsolt azt mondta: "bár ez egy nagyon nehéz ügy, van esély a kérdés orvosolására". Hozzátette: ez év elején biztató tárgyalást folytattak az OEP illetékeseivel, majd nemrég kaptak egy ígéretet arra, hogy heteken belül alkalom nyílik egy háromoldalú egyeztetésre az OEP-pel és a szaktárcával közösen.

A Magyar Szepszis Fórum a szepszises megbetegedések visszaszorítása érdekében jött létre 2003 októberében az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium, a Transzfúziológiai és Haematológiai Szakmai Kollégium, az Infektológiai Szakmai Kollégium, a Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Sebész Szakmai Kollégium részvételével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását