2024. május 10. - Ármin, Pálma

Lassul a gazdasági növekedés idén

A főbb gazdasági folyamatokat illetően nem változtak az OTP Bank elemzőinek várakozásai: továbbra is stagnáló belső felhasználásra és élénk külföldi konjunktúra mellett a magyar gazdaság növekedési ütemének visszaesésére számítanak az idén.
2007. február 18. vasárnap 13:25 - Hírextra
Az OTP Bank által készített Makro Monitor című kiadvány februári száma szerint a gazdaság makroegyensúlyi mutatói átmenetileg emelkedő infláció mellett javulnak, ezért a kamatok csak várhatóan az év második felében csökkennek. A tavalyi 4,1% után a GDP várhatóan 2,4%-kal bővül az idén. Az idei növekedésre vonatkozó prognózis lényegében megegyezik a tavaly novemberben adott prognózissal, és 2008-ban kismértékben élénkülő konjunktúrával számolnak az OTP elemzői.

A bank elemzői úgy vélik, hogy a korábbinál szigorúbb, növekedést fékező költségvetési politika mellett az eddiginél lazább monetáris politika körvonalazódik. A kiadvány szerint a lakosság nettó reáljövedelme több mint 4 százalékkal esik vissza 2007-ben, és ez várhatóan 2 százalékkal mérsékli a fogyasztást.

A prognózis szerint a beruházások visszaesése ennél lényegesen jelentősebb lesz, tekintettel a lakásberuházások visszaesésére és az állami beruházások tavalyit várhatóan alulmúló mértékére. Az exportpiacokon tapasztalt dinamikus növekedésnek köszönhetően a kivitel viszont várhatóan 13-14 százalékkal bővül ebben az évben.

Mint korábbi elemzéseikben is jelezték, a költségvetési megszorítások nem kis mértékben támaszkodnak az ártámogatások csökkentésére, amelynek közvetlen inflációnövelő hatását fokozzák a vállalati költségeket növelő adó- és járulékemelések.

Az infláció várhatóan 8-9 százalék közötti szintre emelkedik az elkövetkező hónapokban, éves átlagban pedig 7 százalék körül alakul. A makroegyensúlyi mutatók jelentős javulása - a költségvetési hiány a GDP 6,6 százalékára, a folyó fizetési mérleg 6 százalékra enyhül - és az infláció második félévben várható csökkenése miatt a még mindig magas kamatfelár csökken az év második felében, ezért várakozásuk szerint az idén a jegybank mintegy 100 bázisponttal csökkenti kamatait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását