2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány szerint jól állunk

Elemzések szerint a tervezettnél jobban alakulhat az idén az államháztartás hiánya - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden az Economist brit gazdasági napilap által szervezett konferencián Budapesten. A kormányfő szavai szerint az idén a kiadások
2007. április 10. kedd 10:17 - Hírextra
A kormányfő szavai szerint az idén a kiadások a tervnek megfelelően, míg a bevételek jobban alakulnak. Az idei évre GDP arányosan 6,7 százalékos hiánnyal számol a kormány. Gyurcsány Ferenc közölte: rövid távon nincsenek komoly dilemmái az elemzőknek a költségvetéssel kapcsolatban. A költségvetéssel összefüggésben "újraépülő bizalommal lehet találkozni".

Véleménye szerint 2011-ig szóló előrejelzések alapján Magyarország a terv szerint, a konvergenciaprogramban lefektetett egyensúlyi pályára áll. A miniszterelnök az egészségügyi reformmal kapcsolatban kijelentette: "nem kétséges, hogy hozzá kell nyúlni a biztosítási oldalhoz, ebben nincs vita a kormányban". Hosszú távon ennek az egészségügyön túli szférákra is hatása lesz - tette hozzá. Szavai szerint a feladat a finanszírozás, a biztosítási oldal megújítása. "A biztosítási oldal nem önmagában, hanem a rendszer más elemeivel együtt alkothat egy egészét" - fogalmazott a miniszterelnök.

Közvélemény kutatásokra hivatkozva Gyurcsány Ferenc közölte: nem ismert pontosan a lakosság körében, hogy mi a célja a biztosítási rendszer átalakításának. Leszögezte: párbeszédre van szükség. Véleménye szerint az idén az első félévben szakmapolitikai intézkedéseket kell hozni, utána következhet a normaalkotás. "Érdemes sok ország tapasztalatát megvizsgálni", ám Magyarországnak meg kell találnia a saját megoldását - mondta.

A felsőoktatásban Gyurcsány Ferenc szerint érdemi, minőségjavító lépések születettek. A kormány véleménye szerint szükséges az adórendszer átfogó átalakítása. Ugyanakkor megjegyezte, hogy csak adóeszközökkel nem fokozható Magyarország versenyképessége. A lehetséges eszközökről szólva kiemelte a kutatás-fejlesztés ösztönzését, a képzés átalakítását, valamint a szektoriális fejlesztési politika élénkítését. Az állam szervezetének korszerűsítésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc elmondta: a következő nagy lépés a határőrség és a rendőrség összevonása lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását