2024. április 29. - Péter

Jogsi kiállítás a Közlekedési Múzeumban

Az európai jogosítványok történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig a Közlekedési Múzeum legújabb kiállítása, amely kedden nyílt meg Budapesten.
2007. szeptember 4. kedd 15:45 - Hírextra

Az Európai vezetői engedélyek című kiállítás azt a történeti folyamatot mutatja be, melynek eredményeképp a jogosítványoknak szinte áttekinthetetlen sokasága alakult ki - mondta el Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, a Közlekedési Múzeum főigazgatója a megnyitón.

Bernhard F. Reiternek, a kiállítás német szervezőjének ismertetése szerint a vándorkiállítás ötletét 2005-ben az adta, hogy meggyőzzék az európai parlamenti képviselőket: az Európai Unión belül elodázhatatlanná vált az egységes vezetői engedély bevezetése.

Mint mondta, azóta megszületett az a direktíva, amelynek értelmében a tagállamonként eltérő okmányt 2031-ben egységes európai engedély váltja majd fel.

Hidvégi János muzeológus felidézte: a feljegyzések szerint Budapesten 1895-ben indult meg az autóközlekedés, de akkor még nem kellett jogosítvány a vezetéshez. Elsősorban az a konfliktus vezetett a dokumentum bevezetéséhez, amely a lovaskocsit hajtók és az autóvezetők között alakult ki Budapesten. A szokatlanul nagy zajt keltő járművektől ugyanis megriadtak a lovak.

A fogathajtók levelet írtak a budapesti rendőrfőkapitánynak, amelyben intézkedést sürgettek arra hivatkozva, hogy az autósok veszélyeztetik a közlekedés biztonságát. Budapest területén belül 1901-ben szabályozták a motoros közúti járművek közlekedését. Ennek értelmében csak az vezethetett autót, aki sikeres vizsgát tett.

A muzeológus ismertetése szerint az első vizsgát 1901 júliusában tartották Budapesten a Városliget szélén, ünnepélyes körülmények között: cigányzene kíséretében, néhány pohár bor elfogyasztása után kellett a vezetőknek bizonyítani jártasságukat. Magyarország egész területén 1910-ben vezették be a kötelező járművezetői engedélyt.

Ma az Európai Unió 25 tagállamában 110 különböző jogosítványformátum van érvényben. A "sokféleségtől a harmonizációig" alcímet viselő kiállítás 25 kép- és szövegtábla segítségével kalauzolja német, angol, francia és magyar nyelven a látogatókat a vezetői engedélyek történetén keresztül.

Az október végéig megtekinthető tárlatot a múzeum gazdag gyűjteményéből származó magyar vonatkozású tárgyi emlékek, jogosítványok egészítik ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását