2024. április 27. - Zita

Érettségi: hétfőn rajt

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák; a matúrára 137.469 diák jelentkezett, 13 ezerrel többen, mint tavaly - közölte Hiller István szakminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
2009. április 29. szerda 19:30 - HírExtra
Elmondta:a június 26-ig tartó érettségi időszakban a tanulók 3.741 érettségi vizsgabizottság előtt 191 tárgyból középszinten, 87 tárgyból emelt szinten vizsgáznak majd.

Kérdésre válaszolva elmondta: a május 8-i német érettségit megtartják. Utalva arra, hogy e napon sztrájk várható, úgy fogalmazott: bízik benne, mindenkiben van annyi jó érzés, hogy bármilyen szándékát - legyen az politikai is - nem a diákság ellen akarja kihasználni. Ez még érvelésként sem helyes - fűzte hozzá a tárca vezetője.

Megjegyezte: történhet például olyan természeti esemény, ami befolyásolja a vizsgák megtartását, ezért jelöltek ki pótnapot az egyes tárgyaknál. Ugyanakkor a sztrájk miatt külön döntést nem hozott és nem is hoz, mindenki készüljön úgy, hogy vizsgázni fog - szögezte le.

Hiller István elmondta, hogy az írásbeli vizsgák május 25-én zárulnak, a szóbeli vizsgák pedig június 4-én kezdődnek és június 26-án fejeződnek be.

Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. A diákok együttesen 494.773 vizsgát tesznek le: ebből 24.997 emelt szintű, 469.776 pedig középszintű vizsga.

A tárca háttéranyaga szerint egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előrehozott érettségire. A középiskolák alsóbb évfolyamaira járó diákok közül több mint 36 ezer ilyen vizsgát tesznek le idén tavasszal. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők több mint 9 ezer kiegészítő vagy ismétlő érettségit tesznek le, és több mint 4 ezren élnek a szintemelő vizsga lehetőségével is.

A diákok megmérettethetik magukat például finn, újgörög vagy éppen eszperantó nyelvből, de euritmiából, buddhista vallásból, csillagászatból vagy mikrobiológiából is vizsgázhatnak - említett néhány példát Hiller István.

Az írásbeli tételsorokat, több variációban egy korábban felkért szakmai bizottság állította össze. Az Oktatási Hivatal a kész feladatlapokat szolgálati titokként őrzi, s sorsolás útján választják ki az egyenrangú és egyforma nehézségű feladatlapok közül melyik kerül a diákok elé.

A sorsolás után "zárt rendszerű" nyomtatás következik, s ezután a körzetközponti jegyzőkhöz szállítják a feladatlapokat. A dokumentumokat a jegyző által kijelölt helyen, ellenőrzött módon őrzik. Az érettségi előtt egy nappal, aznapi őrzésre szállítják ki a tételeket az iskolákba, s a csomagolt dokumentumok bontása bizottság előtt történik.

Az érettségik lebonyolítására 1 milliárd 150 millió forintot különítettek el - mondta a tárca vezetője. A korábbi döntés értelmében e területről 107 millió forintot vontak el, de az érettségi biztonságos megszervezésére ez az összeg elegendő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását