2024. május 3. - Tímea, Irma

Hiller az iskolaszövetkezetekről és a fer-ről

A jövőben szorosabban együttműködik a jogalkotás területén az oktatási tárca az iskolaszövetkezetekkel - mondta Hiller István szakminiszter kedden, miután megbeszélést folytatott több ilyen tevékenységet folytató szervezet vezetőjével.
2008. február 19. kedd 14:58 - Hírextra
A tárca irányítója azt mondta, hogy nagyra értékeli az iskolaszövetkezetek létét és munkáját. Elmondta, hogy évente 140 ezer diák, közöttük százezer egyetemi hallgató dolgozik iskolaszövetkezetekben, s több mint 10 milliárd forint jövedelemre tesznek szert legális munkával.

A miniszter úgy látta, hogy a diploma értékét a tanulás alatti munkavégzés növeli, hiszen ezáltal nagyobb tapasztalatra tesznek szert a diákok, s az elhelyezkedésük is gyorsabbá, könnyebbé válik.
Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet vezetője egyetértett azzal, hogy ez a típusú munkavégzés emeli a diploma értékét. Mint mondta, nemcsak szakmai gyakorlatról van szó, hanem arról a tapasztalatról, amit a munkahelyekkel és a munkavállalói léttel kapcsolatban szerezhetnek meg a diákok.

Az oktatási tárca háttéranyaga szerint az iskolaszövetkezetek több mint 25 éve vannak jelen a hazai felsőoktatásban és a munkaerőpiacon.

A szövetkezetekre speciális szabályok vonatkoznak, ezek szerint a felvettek aránya a tanulókon kívül nem lépheti túl a taglétszám 15 százalékát, s a hallgatók az általuk termelt bevétel 85 százalékát megkapják.

Jellegzetes iskolaszövetkezeti munkának számítanak a tanulmányokkal összefüggő tevékenységek: fordítás, tolmácsolás, hitelügyintézés, mérnöki, jogi vagy pedagógiai kisegítő munkák. Gyakran vállalnak a hallgatók hoszteszkedést, statisztálást, adatrögzítést is. Az órabérek 350-2000 forint között mozognak.

A jelenlegi cégnyilvántartásban 79 iskolaszövetkezet szerepel, ezek közül mintegy hatvan csak oktatási intézményben fejti ki tevékenységét. Évente mintegy hétezer üzleti partnerrel kerülnek kapcsolatba.

Az oktatási tárca továbbra is a fejlesztési részhozzájárulás (fer) pártján áll - mondta Hiller István szakminiszter kedden Budapesten újságírók előtt.

Ugyanakkor a Felsőoktatási Kerekasztal minden résztvevője jogosult arra, hogy megfogalmazza javaslatát e kérdésben - tette hozzá.

A tárca vezetője elmondta, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal legutóbbi, február 7-ei ülésén a Magyar Rektori Konferencia vezetői jelezték, hogy áprilisra egy új tandíjkoncepciót tesznek le az asztalra. A kerekasztal ezt megvitatja majd, s a minisztérium ezután alakítja ki az álláspontját.
Megjegyezte, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája már korábban kidolgozta javaslatát.

Arra a kérdésre, hogy a tárca nyitott-e az esetleges változtatásokra, úgy válaszolt: "február után például változik, és március lesz, március után is változik, és április lesz, s áprilisra mondta a rektori konferencia elnöke, hogy hozza a rektorok saját javaslatát".

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy információi szerint, ha a népszavazáson nem kötelezik a tandíj eltörlésére a kormányt, akkor a jelenleginél sokkal kedvezőtlenebb rendszert vezethetnek be. A legkedvezőtlenebb javaslat megszűntetné az államilag támogatott és költségtérítéses képzést, s a jelenlegi tandíj összegénél jóval magasabb térítési díjat vezetne be.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár erre reagálva tegnap azt mondta az MTI-nek, hogy semmiféle kész, konkrét javaslat a tandíjról vagy a térítési díj jövőbeni kiszámításáról nincs. Szó sincs arról, hogy megszűnne az államilag támogatott képzés. Hosszú távon sem gondolkodik ebben a tárca - mondta kérdésre válaszolva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását