2024. április 29. - Péter

Nyilvános a Külügyminisztérium levele

A Külügyminisztérium hétfőn nyilvánosságra hozta a misszióvezetőknek küldött tájékoztatást a Magyar Gárdáról. A tárca azt követően jelentette meg webhelyén a körtáviratot, hogy a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke közölte: a minisztérium utas
2007. szeptember 3. hétfő 17:28 - Hírextra
A körtávirat szövege szerint a külügyi hivatalvezetés arra kérte a misszióvezetőket, hogy a Magyar Gárda augusztus 25-i megalakulásával kapcsolatban a tájékoztatásban szereplő szempontok alapján folytassanak beszélgetést a fogadó ország illetékeseivel és vezető sajtóköreivel, és erről jelentsenek.

A dokumentumban leírták, hogy a magyar társadalom meghatározó része egyértelmű elutasítással válaszolt a Jobbik Magyarország Mozgalom kezdeményezésére létrehívott Magyar Gárda megalakulására. A tárca szerint a magyar politikai élet meghatározó erőinek közös fellépése alapján a társadalom erkölcsi elutasítása képes lesz arra, hogy ellehetetlenítse és visszaszorítsa a szélsőséges, kirekesztő és idegengyűlöletet ösztönző ideológiákat.

A kormány határozott álláspontja: a Magyar Gárda megalakulása magában hordozza annak a közvetlen veszélyét, hogy sérülhetnek az emberi méltóság tiszteletéhez, a félelem nélküli hétköznapokhoz való joghoz, valamint az egymás kultúrájának, származásának és világlátásának tiszteletéhez fűződő legfontosabb közös értékek - olvasható a körtáviratban.

A tájékoztatásban a tárca kiemelte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kovács Tamás legfőbb ügyészhez fordult és a Magyar Gárda törvényi felügyeletét kérte. A miniszterelnök tájékoztatta a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus vezetőit is, megerősítve, hogy számára továbbra is irányadó a kirekesztés és a gyűlöletkeltés minden formájával szembeni zéró tolerancia - mutatott rá a dokumentum.

"Ez az elkötelezettség a Magyar Országgyűlés képviselőinek egyöntetű támogatását élvezi, amit a miniszterelnök által kezdeményezett Zéró tolerancia kiáltvány aláírásával is kifejezésre juttattak" - írta tájékoztató.

Németh Zsolt az MTI-nek hétfőn elküldött közleményében előzőleg azt írta: "tekintve, hogy a Külügyminisztérium utasítást küldött a nagykövetségeknek a Magyar Gárda megalakulásának kommunikációjával kapcsolatban, szükségesnek tartom álláspontom ismertetését".

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: országgyűlési képviselőként és a külügyi bizottság elnökeként is elítéli és megengedhetetlennek tartja, "hogy bármely honfitársunkat származása, vallási vagy egyéb meggyőződése alapján bármikor hátrányos megkülönböztetés érjen".

Németh Zsolt szerint Gyurcsány Ferenc Magyarországot és a parlamenti ellenzéket lejárató, hisztérikus és félelemkeltő kampányt folytat, amelynek célja, hogy elterelje a figyelmet az ország súlyos problémáiról, az oktatás, az egészségügy vagy a gazdaság válsághelyzetéről.

A Magyar Gárda augusztus 25-én tartotta alakuló gyűlését a budai Várban, ahol 56 "gárdistát" avattak fel. Az egyesület megalakulása ellen több magyar és nemzetközi civil szervezet is tiltakozott. A kormánypártok és az MDF elítélte és elhatárolódott a szervezettől, Fidesz és a KDNP miniszterelnököt tette felelőssé a Magyar Gárda megalakulásáért, amelyet szerinte Gyurcsány Ferenc figyelemelterelésre és a hisztériakeltésre használ.

Sólyom László köztársasági elnök - Kumin Ferenc főosztályvezető útján - közölte: egyaránt elítéli a félelemkeltésre alkalmas demonstratív rendezvényeket, valamint a félelemmel való manipuláció eszközét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását