2024. április 19. - Emma

MDF: nem kell több szálloda a várba

Az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a történeti értékek megóvása címén szállodák építésére, vendéglátóipari, turisztikai beruházásokra ad támogatást - mondta Vaskor László, az Magyar Demokrata Fórum budapesti frakcióvezető-helyettes.
2007. szeptember 3. hétfő 19:10 - Hírextra
Az ellenzéki párt szerint nem a budai Várban van szükség új szállodákra Budapesten. Vaskor László kiemelte: elfogadhatatlan, hogy a kormány tízmilliárd forinttal támogasson egy 23 milliárdos magánberuházást.

A Magyar Demokrata Fórum azt szeretné elérni, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a pályázati anyagokat, és a budai Vár további sorsáról legyen társadalmi párbeszéd - mondta a politikus.

Az MTI azon kérdésére, hogy mire lehetne hasznosítani az évtizedek óta üres és romos egykori Honvéd Főparancsnokság épületét és a mögötte lévő területet, Vaskor László elmondta: a magyar államigazgatás reprezentatív intézményeit, funkcióit vissza kellene vinni a Várba. A politikus szerint a Honvédelmi és a Külügyminisztérium is visszaköltözhetne régi helyére, ami nem kerülne többe, mint a tervezett kormányzati negyed felépítése.

Almássy Kornél, az MDF budapesti elnöke a sajtóértekezleten elmondta, hogy a párt nem először emeli fel szavát a budai Vár védelmében: 1996-98 között szó volt arról, hogy a Dísz tér és a Budavári Palota közötti területen szállodák épüljenek. A politikus kiemelte: szükség van a magántőkére Budapesten, de nem ilyen formában.

A budai Vár megújítása az Új Magyarország Fejlesztési Terv első két évében indul el - jelentette be július 25-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Várban tartott kihelyezett kormányülést követően.

A Budavári Palota fejlesztése mintegy 22-23 milliárd forintba kerül, ehhez az állam mintegy tízmilliárd forinttal járul hozzá, 85 százalékban uniós és 15 százalékban hazai forrásból. Emellett mintegy 12-13 milliárd forintos magántőkével számolnak. A fejlesztésnek 2010-ig kell megvalósulnia.

A Budavári Önkormányzat polgármestere a bejelentést követően levélben fordult az uniós támogatások elosztásában és a budavári fejlesztésekben érintett kormánytagokhoz, arra kérve őket, hogy egyeztessenek az önkormányzattal a budai Vár rekonstrukciójával kapcsolatos elképzelésekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását