2024. május 19. - Ivó, Milán

Vonják vissza az óraszámemelést!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben fordult csütörtökön az országgyűlési képviselőkhöz a pedagógusok kötelező óraszámemelésének visszavonása érdekében - közölte Kerpen Gábor elnök az MTI-vel. A kormány továbbra sem támogatja a kötele
2007. október 4. csütörtök 17:19 - Hírextra

Az érdekvédő elmondta, hogy a parlament hétfőn tárgyal a szakszervezet népi kezdeményezéséről. Hangsúlyozta: továbbra is azt szeretnék, ha feltétel nélkül visszavonnák a pedagógusok kötelező óraszámának megemelését, s visszaállítanák a 2006 nyara előtti állapotot.

Kerpen Gábor leszögezte: a kötelező óraszámemelést mindenféle hatásvizsgálat, szakmai alap nélkül hajtották végre. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, árt az oktatás minőségének a több mint tízezer pedagógus álláshely megszűnése - mondta.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti többsége a népi kezdeményezés elutasítását javasolta szeptember 19-i ülésén, míg az ellenzék támogatta a szakszervezet indítványát.
Idén szeptembertől, tanévkezdéstől differenciáltan nőtt a pedagógusok kötelező óraszáma: a nem szaktanítást végző pedagógusoknál eggyel, a szaktanítást végzőknél, középiskolai tanároknál kettővel hetente.

A PDSZ az intézkedés visszavonásáért indított népi kezdeményezés keretében 60 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze, a parlamentnek így foglalkoznia kell a kérdéssel.

A szakszervezeti elnök elmondta: a PDSZ levelében többek között az áll, hogy ha az országgyűlési képviselők nem látják feltétel nélkül biztosíthatónak a kötelező óraszám visszavonását, legalább hatásvizsgálat készüljön a pedagógusok valós terheléséről. Tapasztalataik szerint ugyanis az jóval meghaladja a heti negyven órát.

A szakszervezeti elnök az MTI kérdésére azt mondta, hogy ha a kormány nem vonja vissza az emelést, s levelükkel sem sikerül eredményt elérni, erőteljesebb érdekvédelmi akciókra lehet számítani, erőteljesebbre, mint a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szeptemberi akciója.
Szüdi János az oktatási tárca közoktatási államtitkára az MTI-nek csütörtökön azt mondta, hogy továbbra sem támogatják az óraszámemelés visszavonását. Ezt azzal indokolta, hogy az emeléssel a 2000. évi állapot áll vissza.

Hozzátette: 2002-ben ezt törölte el az országgyűlés. A pedagógusok terheléséről szóló hatásvizsgálatról azt mondta, hogy azt elvégezték 2000 és 2002 között. Azóta a gyermekek száma erőteljesen csökkent.

Mint mondta, nem tud arról, hogy e célból külön hatástanulmány készülne most.
Kerpen Gábor a jövő évi költségvetésről azt mondta, abból az olvasható ki, továbbra sem változott a kormány szándéka, amellyel 2008 szeptemberéig több mint 30 milliárd forintot vonna ki a közoktatásból.

A normatívák egyáltalán nem növekednének jövő évben, az alapfokú művészeti oktatás támogatása pedig egyenesen csökkenne - jegyezte meg az érdekvédő.

"Semmilyen szemléletváltás nincs, marad a kizárólagos spórolási szemlélet a közoktatásban" - mondta Kerpen Gábor.

Szüdi János közlése szerint a szakszervezeti vezető állítása ebben a formában nem pontos.
Az önkormányzati finanszírozás nem egycsatornás és nem normatívákon keresztül történik. Nominális értékben az önkormányzati finanszírozás idén is szinten maradt az előző évihez képest, csak más formában történt a leosztás. Példaként említette a gépjárműadó emelését, s a pályázati pénzek radikális növekedését.

A normatívák kapcsán kitért a pályázati források mellett az intézmények átszervezésére. Nem a normatíva, hanem a kistérségi támogatások nőnek jelentős százalékban, mert az a cél, hogy a kistérségi társulási kedv emelkedjen - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását