2024. április 30. - Katalin, Kitti

Maffiaellenes lázadás Szicíliában

Az egyre borsosabb védelmi pénzeken felháborodva a szicíliai munkaadók szövetsége úgy döntött a hét végén, hogy egy fillért sem fizet ezentúl a maffiának. A munkaadók egyhangúlag megszavazták, hogy aki hajlandó védelmi pénzt fizetni a maffiának, azt kizár
2007. szeptember 2. vasárnap 23:00 - Hírextra
A lázadás ötlete Andrea Vecchiótól (vekkió), a cataniai építőipari vezetők főnökétől indult ki. Az igazgatónak azért lett elege, mert szabadságáról visszatérve 4 nap leforgása alatt 4 halálos fenyegetést kapott a maffiától, amiért nem volt hajlandó kifizetni a "pizzót" (piccó), a védelmi pénzt. Vecchio azóta a családjával együtt rendőri védelem alatt él.

Az olasz gyáriparosok országos szövetsége, a Confindustria teljes mellszélességgel kiállt a szicíliai vállalkozók mellett. A Confindustria egyik alelnöke felvetette, hogy az olasz hadsereget vessék be Szicíliában a maffia ellen.

A Confindustria szicíliai ágazatának becslése szerint a maffia évi 10 milliárd eurót kasszíroz a kikényszerített védelmi pénzekből. Alig van olyan gazdasági szféra, amely el tudna menekülni a polip elől, ahogy a maffiát nevezik.

A Palermói Egyetem tanulmánya szerint a maffia körülbelül havi 60 eurót követel egy egyszerű utcai árustól, 450 eurót egy bolttól, 600 eurót az éttermektől és kis szállodáktól. Az építővállalatok és útkarbantartó cégek építkezésenként 17 ezer eurót kénytelenek fizetni a maffiának.

Romano Prodi miniszterelnök jó példának nevezte a szicíliai vállalkozók kezdeményezését, aláhúzva, hogy "a maffia elleni harcot csak akkor lehet megnyerni, ha a civil társadalom maga is cselekszik". De a kormányfő azt kizárta, hogy a hadsereget is bevessék a Cosa Nostra ellen.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását