2024. április 17. - Rudolf

Gráf csökkentené a húsok ÁFÁ-ját

A mezőgazdasági miniszter csökkentené a húsok általános forgalmi adóját, hogy megfékezzék a drasztikus áremelkedést. Ezt egyelőre nem fogadta el a kormány, de Gráf József szerint az egyeztetések még tartanak.
2007. szeptember 2. vasárnap 08:18 - Hírextra
Kemény évünk volt, ezt mindenki tudja. Kezdődött a faggyal, aztán az aszállyal - ezzel kezdte beszédét Gráf József földművelésügyi miniszter a budafoki borfesztivál szombati megnyitóján.

Idén a szokásosnál jóval kevesebb kukorica és búza termett, ezért drága a takarmány és a gabona. Emiatt emelkedik a liszt és a kenyér ára, többe kerül az állattartás, és drágulnak a húsok és a tejtermékek is.

Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára korábban azt mondta: vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a liszt ára nem áll meg ezen a szinten, október elejétől további jelentős lisztáremelés várható.

Más ágazatokban is hasonlóan vélekednek. A baromfihús árát idén már többször emelték, összesen több mint 20 százalékkal. Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint a szeptember-októberben, de akár a november-decemberben is várható emelés együttes mértéke szintén elérheti a 20 százalékot.

A földművelésügyi miniszter azt mondja: a nagy áremelések megfékezése érdekében támogatná, hogy csökkenjen bizonyos élelmiszerek általános forgalmi adója. Ebben részben egyetértenek a pénzügyminiszterrel. Gráf József szerint például a tőkehúsoknál az áfa csökkentésének komoly szerepe lenne az áremelések megfékezésében. A pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, nem várható adócsökkentés. Hogy mikorra születik döntés, még nem tudni.

Az árak közben emelkednek. A húsé 10-15, a tej és tejtermékeké 5-12 százalékkal. A kenyér 20 százalékkal is drágulhat, a tojás ennél jóval többel, egy darab akár 50 forint is lehet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását