2024. március 29. - Auguszta

Gráf nem éri be kis célokkal

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium célkitűzése, hogy Magyarország az élelmiszerbiztonság szempontjából a következő két-három évben a nemzetközi élvonalba emelkedjen - mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Bicskén.
2007. április 23. hétfő 20:24 - Hírextra
Már most erős nálunk az élelmiszerellenőrzés, és biztosított annak hálózati feltétele - mutatott rá Gráf József. Hozzátette: a korábbi három minisztérium és hat szakhatóság helyett egy kézben van a tevékenység, ami lehetővé teszi az elvárások egyértelmű közvetítését, s az élelmiszerbiztonság, illetve a minőség javítását célzó, a teljes élelmiszer vertikumra kiterjedő együttműködést - mondta az agrártárca vezetője.

Tájékoztatása szerint az együttműködés, a "kőkemény" ellenőrzések eredménye már mutatkozik. Míg tavaly a húsvéti ünnepeket megelőzően mintegy 250 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, az idén már ennek a mennyiségnek tizedét sem. Hozzátette: az élelmiszer-vertikum együttműködésre serkentésével kapcsolatos munka egyik első lépéseként elkészült a kereskedők számára kötelező érvényű etikai kódex, s folytatásaként tervezik a termelők, feldolgozók számára kötelező etikai követelmények összegzését is.

A hazai élelmiszeripar erősödését jelzi, hogy az élelmiszerexport értéke tavaly nőtt, s meghaladta a 3,6 milliárd eurót, míg az élelmiszerimport 2,6 milliárd euró körül alakult - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Az élelmiszer kivitel elsősorban a nagyon igényes piacokon emelkedett: Németországba a korábbinál 15 százalékkal, Ausztriába 10 százalékkal, Olaszországba pedig 22 százalékkal exportált többet a korábbinál Magyarország.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: az élelmiszerexport növekedése az üzletláncokkal való együttműködés nélkül nem valósulhatott volna meg, hiszen azok saját üzlethálózatukon keresztül már külföldön is terítik a magyar árukat. Feiner Péter, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség - amelynek ő tölti be az elnöki posztját - olyan rendszer kialakításán dolgozik, amellyel hatékonyan és gyorsan ki lehet szűrni a nem megfelelő minőségű élelmiszereket. Már működik is a "riadólánc", amellyel a minőségbiztosítással foglalkozó szakemberek hívják fel egymás figyelmét a rossz minőségű áruk felbukkanására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását