2024. május 21. - Konstantin

A svédek nem kérnek bocsánatot

Egy vezető svéd lap azt írta szombaton, hogy Svédországnak nem kellene bocsánatot kérnie a Mohamed prófétáról megjelent karikatúra miatt, ami világszerte haragra lobbantotta a muszlim hívőket. A Dagens Nyheter vezércikke szerint Svédországnak mostantól kö
2007. szeptember 2. vasárnap 09:31 - Hírextra
A Nerikes Allehanda című lap augusztus 18-án közölt egy karikatúrát, amelyben a prófétát kutyaként ábrázolják, illusztrációként egy cikkhez, ami a kifejezés és vallás szabadságáról, valamint az öncenzúráról szól.

A karikatúra megjelenése dühödt reakciókat váltott ki Iránból és Pakisztánból, mindkét ország az oda akkreditált svéd nagykövetnél tiltakozott. Az Iszlám Konferencia szintén elítélte a rajzot és sürgette a svéd kormányt, hogy büntesse meg az alkotót és a kiadót, valamint bocsánatkérést követeltek.

Pénteken 200 muszlim tiltakozott a karikatúrát megjelentő lap székházánál, Oerebro városában, Stockholm közelében. Ulf Johanssen, a lap főszerkesztője fogadta a tömeg képviselőjét , de visszautasította, hogy bocsánatot kérjen a tüntetőktől. Annyit mondott: "sajnálom, ha valaki megbántva érzi magát, nem ez volt a célom."

A Dániában két évvel ezelőtt megjelent Mohamed-karikatúrák több országban zavargásokhoz vezettek. A svédek remélik, hogy ezúttal ez nem történik meg, hiszen Svédország egyébként híres a menekültek és bevándorlók befogadásáról, és az elsőszámú célpont a fölfönfutóvá vált irakiak körében. Az iraki a második legnépesebb bevándorló-közösség Svédországban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását