2024. május 10. - Ármin, Pálma

Lengyel, lett és litván hajléktalanok Dublin utcáin

Írország fővárosában, Dublinban egyre több közép-európai alszik az utcán - derül ki az egyik legnagyobb ír jótékonysági szervezet pénteken közzétett éves beszámolójából.
2007. augusztus 31. péntek 21:56 - Hírextra
A Merchants Quay Ireland (MQI), amely főleg kábítószeresek és hajléktalanok gondozásával foglalkozik, mostanában naponta 50-70 közép-európai hajléktalanról gondoskodik. Ezek lengyelek, litvánok, lettek és más új EU-tagállamok polgárai. Két éve ugyanennek a karitatív szervezetnek még csak naponta 20-30 hajléktalannal volt dolga.

Írország a közelmúltig hagyományosan kivándorlóország volt. Új jelenség, hogy most már nem az írek emigrálnak, hanem mások vándorolnak be Írországba. A 4,2 milliós Írországban már 100 ezer lengyel, lett és litván él a 2006-os hivatalos adatok szerint, amelyek valószínűleg elmaradnak a valóságtól.

A közép-kelet-európai vendégmunkások egy részének nincs hol laknia, vannak, akik a dublini kikötőben, konténerekben laknak. Közöttük a problémásak nem annyira narkóznak, hanem inkább isznak.

A szeretetszolgálat szerint a vendégmunkások helyzetét úgy tudná javítani az ír kormány, ha eltörölné azt az előírást, amely szerint a bevándorlók csak két év ott-tartózkodás után részesülhetnek a szociálpolitikai kedvezményekben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását