2024. április 28. - Valéria

Kötelező a két óra pihenő az állatoknak

A kormány szabályozta a cirkuszi állattartás feltételeit és szabályait. Azért volt szükség a kormányrendelet megalkotására, mert bármilyen meglepő, de hiába született számos, az állatok védelméről rendelkező szabály, egyik sem tér ki konkrétan a cirkuszi
2007. augusztus 31. péntek 11:42 - Hírextra
A jogszabály előkészítése már 2001-ben elkezdődött, de többször elakadt az egyeztetéseken, mivel a szabályok megalkotása négy minisztériumot érintett.

A hazai cirkuszi állattartó telephelyek száma alig haladja meg a húszat, a felmérések szerint nagy részük még az alapvető állattartási szabályoknak sem tesz eleget, és valószínű, hogy a magáncirkuszok közül csak kevés tud majd az előírásoknak megfelelő menazsériát működtetni. Ennek eredményeképpen jó néhány olyan állatfaj tűnhet el a cirkusz világából, amelynek szerepeltetése nem egyeztethető össze a XXI. század állatvédelem normáival, ugyanakkor gyakoribbá válhat azoknak az állatfajoknak – elsősorban háziállatoknak – a szerepeltetése, amelyek számára könnyebb biztosítani az optimális életkörülményeket.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az állattartás engedélyezése a területileg illetékes jegyzők feladata lesz, akik az engedélyeket a szakhatóságok véleménye alapján adják ki. Az engedélyező hatóság az állattartás körülményeit – állatorvos bevonásával – folyamatosan ellenőrizheti, de legalább 4 évente köteles felülvizsgálni. A hatóság köteles lesz minden állampolgári bejelentést illetve hatósági megkeresést kivizsgálni, és akár azonnal be is zárathatja a telephelyet.

A rendelet elsősorban a tulajdonosok számára állapít meg kötelezettségeket. Például, hogy az állatokat olyan körülmények között kell tartani, amelyek megfelelnek az állatok jólétének és biztosítják, hogy hasonlóan viselkedjenek, mint természetes környezetükben. Biztosítani kell az állatok szükségleteinek megfelelő hőmérsékletet, világítást, fürdési lehetőséget, ivóvizet, ill. az időjárás viszontagságaitól való védelmet is.

A kormányrendelet a cirkuszi állatok betanításának és felléptetésének állatvédelmi szabályait is rögzíti. Ilyen szabály például, hogy "az állat kizárólag olyan mutatványra tanítható be, amely a fajára jellemző természetes viselkedés által megszabott határokon belül marad". Tilos a rendelet szövege szerint az állatot olyan módszerekkel vagy eszközökkel idomítani, amely annak fájdalmat, szenvedést más fizikai vagy pszichikai károsodást okozhat. Így tilos a cirkuszi produkciókban a félelemkeltő vagy kegyetlen magatartás is.

Az állatokat naponta kétszer lehet felléptetni, az előadások közt két óra pihenőidővel, és az ilyen napokon csak egy próbát lehet velük tartani - olvasható a dokumentumban.
A hazai menazséria tulajdonosoknak három és fél évük lesz arra, hogy eleget tegyenek a jogszabály követelményeinek, és végrehajtsák az ehhez szükséges beruházásokat. Ugyanakkor olyan vadonélő állatot, amelyet a rendelet hatálybalépését követően fogtak be, cirkuszi menazsériában nem tarthatnak és nem szerepeltethetnek, illetve újabb elefántot és főemlőst cirkuszi előadás céljára nem szerezhetnek be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását