2024. április 20. - Tivadar

Királyi Magyarország?

A tartósan magas élelmiszerárakra fel lehet készülni, de a szegényebb országokban egy kisebb áremelkedés is gondot okozhat a vásárlóknak - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital munkatársa. Magyarországnak ki kell használni a mezőgazdasági kapacitását, am
2008. július 2. szerda 07:58 - Hírextra
A legutóbbi időkig is még az olajárak okozták a legnagyobb aggodalmat a kormányoknak, mivel az olaj gazdasági jelentősége és árugrásainak kiszámíthatatlansága minden változónál hamarabb képes elavulttá tenni a leggondosabban kimunkált költségvetési terveket is. Azután azonban, ami az élelmiszerárakkal történt az elmúlt hónapokban, az olajár-félelmek jellemezte időszak olybá tűnhet, hogy "azok voltak a régi szép idők" - áll a Standard & Poor's londoni elemzésében.

A világ legnagyobb hitelminősítője által összeállított átfogó elemzés adatai szerint idén májusban a globális élelmiszerárszint átlagosan 44,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül a gabonafélék, amelyek a világlakosság nagy többsége számára az alapvető élelmiszerforrást jelentik, 83,2 százalékkal drágultak.

A leginkább a szegény országok számára kedvezőtlen a magas élelmiszerár, az afrikai országok között az egyenlítőhöz közelítve egyre több olyat találunk, amely importra szorul.

Ezen államokban jelentősen hozzájárul az infláció növekedéséhez az élelmiszer árának emelkedése.

A Solar Capital munkatársa az InfoRádióban elmondta: az árak az elmúlt egy évben a többi mellett a kőolaj árának emelkedése - amely szinte minden termék árát növeli -, a bioüzemanyag-előállítás, amely számos termőterületről kiszorította az élelmiszereket, valamint a növekvő igények miatt emelkedtek az élelmiszerárak.

A többi mellett Kínában és Indiában egyre növekszik az a réteg, amely már sokkal több hús- és tejalapú élelmiszert fogyaszt, így globálisan megnőtt az igény a takarmányigényes élelmiszerek iránt - közölte Szűcs Örkény.

Hozzátette: további, hasonló mértékű emelkedés nem valószínű, ám az is sok problémát okozhat, ha az árak a jelenlegi szinten maradnak.

Elmondta azt is: Magyarországnak ki kell használni a mezőgazdasági kapacitását, amely kitörési lehetőséget nyújthat az élelmiszerár-csapdából. Az országban néhány éve még a túltermelés, a többlet okozott problémát, mára azonban jelentős piaci igény jelent meg.
Hozzátette: Magyarországnak vannak kihasználatlan kapacitásai a mezőgazdaság terén.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását