2024. május 14. - Bonifác

MSZP újragondolná a környezetvédelmi stratégiát

A fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése érdekében újra kell gondolni a környezetvédelmet érintő stratégiai tervezés intézményrendszerét, eljárási rendjét - mondta Orosz Sándor, az MSZP környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője a csütörtöki sajtót
2007. augusztus 30. csütörtök 14:10 - Hírextra
Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának alelnöke a stratégiák megalkotását a jövőben nem hagyná rá minisztériumokra, sem pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségre, hanem szerinte erre a célra egy külön intézményt kellene létrehozni.

Így nem fordulhatna elő, hogy a gazdasági tárca energiastratégiáját, a környezetvédelmi minisztérium által kidolgozott klímastratégiát, de akár az érvényben lévő hulladékgazdálkodási termékdíj-rendszert külön-külön lobbicsoportok érdekei határozzák meg - vélekedett Orosz Sándor.

Példaként említette a környezetbarát energiaforrásnak számító biomassza fogalmát, amelyet mindkét tárca, sőt támogatási rendszerén keresztül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is különböző módon kezel. Utalt arra, hogy mindennek következményeként adott esetben az erdőben energetikai megfontolásokból kivágott fák összességében nem környezeti hasznot hoznak, hanem környezetkárosításhoz vezetnek.

A bizottsági alelnök hangoztatta: a stratégiák megalkotását, azok időről időre végzett felülvizsgálatát az új intézmény végezné az ott dolgozó szakértőivel, akik minden érintett ágazatot képviselnének. Orosz Sándor szerint alkotmányos garanciát is be kellene építeni a rendszerbe, hogy a stratégiák ne essenek a politika áldozatává.

Az Országgyűlés által jóváhagyott stratégiák ügyében ne közvetlenül az Alkotmánybíróság legyen a garancia, hanem az alatti szintként egy tudományos-civil-gazdasági képviselettel bíró testület - mutatott rá Orosz Sándor. Erre a célra megfelelőnek tartja a kormány által már egy ideje létrehozni tervezett fenntartható fejlődés tanácsot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását