2024. április 19. - Emma

Megdől a világrekord?

A magyarnóta- és népdaléneklés világrekordját szeretnék megdönteni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén; a község lakóinak ehhez minimum 68 órát kell egyfolytában énekelniük.
2010. augusztus 27. péntek 18:23 - HírExtra
A Kisvárdához közeli, 1500 lelkes település honlapján található információk szerint a nem mindennapi kísérlet csütörtökön este kezdődött el, s - ha a résztvevők bírják torokkal - vasárnap este hat óráig tart.

A falunap keretében megrendezett nóta- és népdalmaratont az önkormányzat képviselőtestülete és a polgármesteri hivatal dolgozói indították el, a folyamatos éneklésről több helyi népdalcsoport gondoskodik, de bárki csatlakozhat hozzájuk.

Az eddigi leghosszabb nótaéneklési rekord 3007 perc; a tervezett 69 óra éneklés alatt 3450 magyar nóta hangzik el. A kékcseieken kívül a megye számos más pontjáról, valamint Budapestről, Debrecenből, Miskolcról és Záhonyból is érkeznek énekesek. A falu célja, hogy a kultúra és a hagyomány ápolásával kitörjenek az ismeretlenségből.

A szombaton kezdődő kétnapos falunapi rendezvényen fellép Mága Zoltán hegedűművész, az Igrice és Bodrog Néptáncegyüttes, és a Veresegyházi Borvirágok együttes. Koncertet ad a Romwalter Duó, a kisvárdai Henimetál együttes, de lesz latin-amerikai- és moderntánc-bemutató.

Vasárnap szabadtéri bállal, tűzijátékkal, kézművesbemutatóval és vidámparkkal várják a kicsiket és a nagyokat, akik egyebek mellett megkóstolhatják az igazi falusi "kosztot", így a lapcsánkát, a kékcsei kapros lángost, a lecsót és a sült szalonnát is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását