2024. április 27. - Zita

Nincs veszélyben a Kálvin téri templom

Műemlékvédelmi szempontból példaértékű szerkezetmegerősítést végeztek a Kálvin téri református templomon Mezős Tamás építőmérnök, a munkálatok építész tervezője szerint.
2007. augusztus 28. kedd 17:24 - Hírextra
A szerkezet megerősítésnél egyedi megoldásokat is alkalmaztunk, például az eredeti szerkezet megtartása mellett, a csehsüveg-boltozaton átmegy egy függőleges vasbetonfal - közölte Mező Tamás kedden, a témában rendezett szakmai ankéton.

A rendezvényen az előadók elmondták, a 4-es metró Kálvin téri állomásának építése közben derült ki, hogy a tér szélén álló református templom műszaki állapota rosszabb, mint azt az előzetes vizsgálatok alapján gondolták.

Mint elhangzott, a szükség volt a templom szerkezetének a megerősítésére: a többi között a torony és a templomhajó eddig különálló alapjait egyesítették, biztosították mozdulatlanságukat, az épületet gyűrűbe vonták, úgynevezett abroncsozást hajtottak végre, az ajtók és ablakok nehézdúcolást kaptak, a toronyban, az óra alatt lévő cseh süveget megerősítették, úgynevezett feszítőpászmákat használtak ugyancsak erősítésre, valamint elvégezték az eltört falazat javítását, ragasztását.

Farkas József építőmérnök előadásában az állomás környékén lévő épületek feltételezhetően bekövetkező süllyedéséről beszélt, s mint mondta, az utóbbi időben egyre több támadás érte emiatt a metró építőit.

Közölte, számításaik szerint 32-39 milliméteres süllyedésre lehet számítani. Az épületek mozgását egy erre alkalmas rendszerrel figyelemmel követik.

A közreadott sajtóanyag szerint a templomon már csak "befejező finom" munkákat kell elvégezni, és vissza van még az orgona visszaszerelése, valamint a palánkozás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását