2024. május 18. - Erik, Alexandra

A PDSZ zűrös tanévkezdést vár

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az oktatási tárca állításával ellentétben nem lesz nyugodt az idei tanévkezdés: az intézmény-összevonások és bezárások, fenntartóváltozások ugyanis nem a nyugodt oktatásszervezés jelei, sokkal inkáb
2007. augusztus 28. kedd 20:09 - Hírextra
Attól, hogy erőteljesen mondják, hogy nyugodt tanévkezdés van, attól még nem lesz az - reagált az érdekvédelmi szervezet vezetője az oktatási tárca államtitkárának előzi napi sajtótájékoztatójára.
Az OKM államtitkára hétfőn azt mondta, hogy megjelentek azok a jogszabályok, amelyek a nyugodt tanévkezdéshez szükségesek.

Kerpen Gábor közleményében azt írta: a nyári szünetben és azelőtt a diákok, szülők és nem utolsósorban a dolgozók oldaláról jelentkező nyugtalanságot a tárca vagy nem tekintette érdemlegesnek, ami felelős minisztériumként elfogadhatatlan, vagy behunyt szemmel töltötte az elmúlt időszakot.

A szakszervezeti vezető szerint sok intézményvezető nem kapta meg a mai napig a tanévkezdéshez szükséges tájékoztatást.

Azzal kapcsolatban, hogy az eddigi, előzetes adatok szerint mintegy 500 olyan fenntartói döntés született, amely ilyen vagy olyan módon érint iskolákat, kifejtette: különös, hogy a tárca nyugodt tanévkezdésről beszél ilyen körülmények között, hiszen ez becsülhetően több ezer dolgozót, többtízezer diákot közvetlenül érint, s a diákok szempontjából a környezetük bizonytalanságát, a dolgozók szempontjából egzisztenciális bizonytalanságot teremt.

A PDSZ szerint bár betű szerint igaz, hogy a pedagógus álláshelyek megszűnéséről a döntéseket a fenntartók hozzák meg, de ez a kijelentés olyan mértékű cinizmust mutat, amely "az inkorrektség tényállását valósítja meg". A fenntartók nagy része azért kényszerül ilyen döntések meghozatalára, mert a kormány előterjesztésére az Országgyűlés olyan finanszírozási rendet alkotott, amely őket intézmény-összevonásokra, -bezárásokra, nagyobb osztálylétszámok kialakítására, csoportbontások megszüntetésére, valamint a kötelező óraszám növelésével pedagógus-elbocsátásokra sarkallja. Mindezt forráscsökkentéssel támogatta meg a kormányzat - írta közleményében Kerpen Gábor.

Az OKM gyermeklétszám csökkenéséről szóló érvére, amely a pedagógus-elbocsátást indokolja, úgy reagált: a pedagógusokat nem ezért, hanem több tízmilliárdos folyamatos forráskivonás és a kötelező óraszám emelése miatt bocsátják el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását