2024. április 28. - Valéria

Az SZDSZ szelektálná a fesztiválokat

Az SZDSZ megkülönböztetné a kiemelt rendezvényeket az új fesztivál-finanszírozási rendszerben - közölte Gulyás József liberális parlamenti képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. augusztus 27. hétfő 17:52 - Hírextra
"Átlátható, hatékony, minőséget támogató kultúra-finanszírozást támogat és szorgalmaz az SZDSZ" - mondta az SZDSZ képviselője.

A politikus szerint érdemi előrelépést hozhat, hogy a kulturális minisztériumnak szeptember végéig el kell készítenie egy új fesztiváltámogatási koncepciót, amelybe bevonja az érintett
szakmai szereplőket is.

A kisebbik kormánypárt javaslata szerint az 50 millió forint feletti költségvetéssel működő fesztiválokat kiemelten kell kezelni. Az SZDSZ úgy látja, ezen belül is meghatározható az a kör, amely a magyar kulturális élethez minőségben és színvonalban olyan mértékben tesz hozzá, hogy indokolt a támogatása.

Gulyás József azt mondta, évente mintegy 3000 olyan rendezvény van Magyarországon, amelyik magát fesztiválként határozza meg, de ezek közül a kiemeltnek tekinthető fesztiválok száma nem éri el a félszázat sem. Indokolt lenne ezt a kört időről-időre felülvizsgálni - jegyezte meg a liberális politikus.

A képviselő fontosnak nevezte a kiszámíthatóságot. Az SZDSZ szerint a fesztiválok támogatásáról szóló döntéseknek már az előző évben meg kellene születniük. Legalább ilyen fontos, hogy a támogatási összeg garantáltan, időben megérkezzen a pályázókhoz. Gulyás József kitért arra, hogy szükség van egy ösztönző rendszerre is, amely bekapcsolja az üzleti szereplőket, a szponzorokat és a mecénásokat a fesztiválok finanszírozásába.

Az MTI kérdésére a képviselő közölte: más európai országokban általában adókedvezmények segítik a fesztiválok működését.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását