2024. április 26. - Ervin

Hiller felszólította az egyházakat, hogy határolódjanak el a Magyar Gárdától

A Magyar Gárda eszmeiségével való szembenállás kinyilvánítására, valamint a gárda zászlaját megáldó három egyházi képviselőtől történő hivatalos elhatárolódásra szólította fel Hiller István oktatási és kulturális miniszter az érintett történelmi egyházak
2007. augusztus 27. hétfő 17:49 - Hírextra
A minisztériumban rendezett, az egyházak finanszírozásával foglalkozó találkozón a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői azzal érveltek, hogy a maguk részéről már elhatárolódásnak tekintik a hétvégén kiadott közleményeiket.

A katolikus, a református, az evangélikus egyház és a Mazsihisz vezetősége rendszeres találkozók keretében egyeztet az oktatási és kulturális tárca vezetőivel az állam és az egyház kapcsolatát érintő számtalan kérdésről.

A hetekkel korábban rögzített időpontban megtartott hétfői megbeszélésen jelen volt a miniszter mellett a tárca részéről Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője, egyházi részről pedig Erdő Péter bíboros és a Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Németh László, Bölcskei Gusztáv református püspök és Nagy Sándor főgondnok, Ittzés János evangélikus püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő, valamint Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató.

Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szombaton az MTI-nek elmondta: Dévényi Ferenc nem kért engedélyt az egyháztól arra, hogy részt vegyen a Magyar Gárda megalakulásán, és ezért nem is lett oda delegálva. "Az, hogy a katolikus egyházhoz tartozik, az még nem jelenti, hogy az egyházat képviselte" - mondta a titkár.

Az MTI-hez eljuttatott szombati közleménye szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége a híradásokból értesült arról, hogy az egyház egyik lelkésze megáldotta a Magyar Gárda zászlaját, amit lelkiismerete szerint, saját felelősségére, "minden megelőző egyeztetés nélkül" tett.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége - az MTI-hez eljuttatott, szintén szombati közleménye szerint - a hírekből értesült arról, hogy a Magyar Gárda 56 tagjának avatásán a történelmi egyházak képviselői megáldották a Magyar Gárda zászlaját.

"A Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata Elnökségének tudta vagy beleegyezése nélkül az MRE nevében senki nem járhat el. Hivatalosan senki sem kereste meg egyházunkat ettől a szervezettől, így értelemszerűen a református egyházat hivatalosan senki nem képviselhette ezen a rendezvényen" - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását