2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy vírustól hízunk

Amerikai tudósok szerint elképzelhető, hogy egy vírus is felelőssé tehető az elhízásért. A szakemberek szerint ez megmagyarázhatná a már-már járványszerűen terjedő kövérséget, egyben lehetővé tenné egy ellenszer kidolgozását is.
2007. augusztus 21. kedd 10:17 - Hírextra
Amerikai tudósok szerint az elhízást ugyanaz a vírus okozhatja, amely felelős a megfázásért és a torokgyulladásért is.

A feltételezés, amely szerint a túlsúlyosság ragályos lehet, megmagyarázhatja az egyre romló elhízási mutatókat, ami a szív- és rákbetegségek egyik fontos oka is.

A Louisiana-i Állami Egyetem kutatói szerint az elhízás egyik oka az az adenovírus lehet, amely a nátha és a torokgyulladás mintegy tíz százalékáért is felelős.

A köhögéssel, tüsszentéssel és a szennyezet kezeken keresztül terjedő vírus ugyanis gyomorproblémákat is okozhat. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a vírussal megfertőzött egerek és csirkék sokkal gyorsabban híztak meg, mint normális társaik - abban az esetben is, ha nem ettek azoknál többet.

Embereken végzett vizsgálatok a túlsúlyos felnőttek egyharmadánál mutatták ki a vírus jelenlétét, míg ugyanez az arány a normál súlyúak esetében 11 százalék.

A Louisiana-i Állami Egyetem tudósai szerint a vírus előidézheti a zsírsejtek kifejlődését a szervezetben.

"Nem azt állítjuk, hogy egyedül ez a vírus okozza az elhízást, ugyanakkor a tanulmányunk a korábbinál erősebb bizonyítékkal szolgál arra, hogy egyes esetekben a vírusfertőzés is szerepet játszhat" - jelentette ki a kutatócsoport egyik tagja, Dr. Magdalena Pasarica.

"Nem minden vírusfertőzött ember hízik el. Szeretnénk ugyanakkor meghatározni azokat a mélyen húzódó tényezőket, amelyek egyes túlsúlyos embereket hajlamosabbá tesznek a vírus kifejlesztésére, így gyógymódot is könnyebben kereshetnénk számukra" - tette hozzá a szakember.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bár nagyon fontos az elhízás okainak kutatása, nem szabad alábecsülni a fogyókúra és a rendszeres testmozgás jelentőségét sem.

"Egy oltóanyag nem fogja megakadályozni az embereket attól, hogy megegyék azt az ételt, amit egy divatos étteremben eléjük tesznek - nem fogja megváltoztatni az emberek életmódját. Még ha az elhízás egy bizonyos részét vírus is okozza, az elfogyasztott étel és a testmozgás továbbra is kulcsfontosságú marad" - jelentette ki a brit Nemzeti Elhízástudományi Fórum egyik munkatársa, Dr. David Haslam.(InfoRádió)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását