2024. május 2. - Zsigmond

A Rába még mindig habzik, de ki állítja meg a szennyezést?

Az MDF európai parlamenti képviselője szerint akkor is folytatódik a Rába habzása, ha visszavonják az érintett ausztriai bőrgyár vízjogi engedélyét. Ennek egyik oka, hogy az üzem a hatályos osztrák törvények szerint ezután még egy évig működhet, majd akár
2007. május 10. csütörtök 10:19 - Hírextra
"A magyar kormány választhat: egyedül lép fel érdekei védelmében, vagy pedig összefog közép-európai sorstársaival, és az uniós értékeket valóban tisztelő régi tagországokkal. Ha nem sikerül megváltoztatnia az osztrák kormány hozzáállását, akkor nemcsak a Rába fog tovább habzani, hanem gyarapodni fog a hasonló szennyezések, sérelmek száma is" - írja a képviselő.

Ráadásul Magyarország a folyót szennyező négy gyár közül csupán eggyel szemben léphet fel, mert a többi kívül esik a szomszéd ország nemzetközileg is elismert hatótávján - emlékeztet Olajos Péter.

"Ausztria, az Európai Unió soros elnökeként, ünnepélyes ígéretet tett a Rábát szennyező jogellenes magatartásának megszüntetésére, majd az elnökség lejártával ígéreteit is lejártnak tekintette" - áll a képviselő nyílt levelében.

A jennersdorfi bőrgyár működéséhez annak idején magyar hozzájárulás is kellett, amelyet az Osztrák-Magyar Határvízi Bizottság adott meg. A testület kedd óta Budapesten ülésezik, itt dönthetnek az üzem vízjogi engedélyének visszavonásáról, mivel a Rába május elseje után is habzott még. Magyarország korábban május elsejéig adott haladékot a szennyezés megszüntetésére.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását