2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Komoly gondokkal küzdenek a hazai éttermek. Nőnek a beszerzési árak és súlyosak az adóterhek. Buday Gáborral, a Magyar Éttermi Szövetség elnökével beszélgettünk.
2011. február 10. csütörtök 18:09 - Forján-Vass Máté
Mi a helyzet a hazai éttermekkel, tényleg súlyos a helyzet?

Sajnos valóban gondok vannak a hazai éttermekkel. Az alapanyagárak, mint a búzáé, vagy a kukoricáé rettenetesen megemelkedtek. A benzin ára is megy felfelé, ez szinte mindenre kihat, mert drágább lesz a beszerzés.

A gazdasági szabályozók változásáról pedig nem tudjuk, hogy mit hozhat. Ami viszont alapvető baj, hogy nincsen megfelelő tőkéjük az éttermeknek. Akinek valamennyi megtakarítása mégis van, arról is elképzelhető, hogy a kevésbé forgalmas hónapokban, mint a január vagy a február, mínuszban van. Egyszerűen otthonról viszi be a pénzt.



Ez miért alakult így?


Azért mert a kereslet nagyon megcsappant. Az idegenforgalom abszolútértékben is csökkent, de a vendégek „minősége is”. A Váci utcában, ahol elvileg jómódú vendégek járnak, mostanában csak olyanokat látni, akiken ott a hátizsák, isszák az üdítőjüket, és nem mennek be az éttermekbe. Legfeljebb egy pizzát esznek meg.

Vannak kedvezőtlen tendenciák is, a kisvendéglőknek nagyon ártanak a plázabeli éttermek, melyek rengeteg vendéget csalnak el.

Mivel tudnak védekezni?

Tőke kellene ahhoz, hogy hirdetni tudják magukat. Az, hogy az áremelkedést hogy tudják kompenzálni, azt nem tudom. Attól félek, hogy ezek az áremelkedések a minőség romlásához fognak vezetni.

Nem látunk pillanatnyilag javulási lehetőséget. Ha a gazdaság megmozdul, akkor talán vonzóbb lesz az ország, a hazai városok, és megnő az idegenforgalom. Másrészt, ha az emberek zsebében több pénz lesz, akkor talán erre is költenek majd.

Közben ünnepélyes étteremnyitás is volt Budapesten.

Ez nem tipikus dolog. A Nobu, amit Andy Vajna épített meg Pesten, az presztízskérdés. Ő pedig egy tőkeerős ember, így megengedheti magának, hogy akár két évig is ráfizetéses legyen az étterme. Arról nem beszélve, hogy valószínűleg számít a saját személyes kapcsolatrendszerére, jön egy komlyabb személy, vagy ha hazánkban tartózkodik éppen egy külföldi forgatóstáb, akkor ők nyilván elmennek az éttermébe.



A cafeteria változások hogyan hatnak az éttermekre?

A cafeteria csökkentése sajnos további nehézségeket okoz az éttermeknek. Vannak, akik a cafeteriára is alapoznak. Nem lehet persze teljesen erre építeni, de javít az éttermek gazdaságosságán. Ennek több negatív hatás is lesz, de a vendéglátósokat amúgy is sok teher nyomasztja.

Az SZJA csökkentés nem segített az éttermeken?


Ennek a hatása még nem jelentkezik, de az ÁFA nagyon erős, szinte agyonnyomja az éttermeket. Nem kedvez az sem, hogy január 1-től egyes adókat az önkormányzatok egyénileg határoznak meg.

A jövőben sokan bezárhatják az éttermüket?


Sajnos ez elképzelhető, de majdnem minden attól függ, hogy a gazdaság fellendül e. Sajnos rövidtávon nem látjuk a kiutat.

Hamburgeradó
A kormányzat gondolkodik rajta, hogy amolyan hamburgeradót vessenek ki. Az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná, amit az egyik elképzelés szerint meg is pántlikáznának, és az egészségkassza lenne a pár milliárdos, esetleg egy-két tízmilliárdos tétel végállomása. A színezett italokra (kólára), kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki ezt a terhet.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását