2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bolygórendszerek a galaxisban?

A Tejútrendszerben lévő Naphoz hasonló csillagok több mint fele körül valószínűleg bolygók keringenek, és ezek között a Földhöz hasonló planéták is lehetnek - hangzott el az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves tanácskozásán, amely hétfőn fe
2008. február 19. kedd 09:55 - Hírextra

Michael Meyer, az Arizonai Egyetem csillagásza kifejtette, hogy a Földhöz hasonló bolygók valószínűleg gyakoriak a Naphoz hasonló csillagok körül. Meyer és csapata a NASA Spitzer-űrteleszkópjával azokat a csillagokat vizsgálta, amelyek tömege nagyjából megegyezik a Napéval.

Olyan kozmikus port észleltek, amelyet a bolygóképződés melléktermékének vélnek.

A NASA Kepler-programja 2009-ben indul, és a Földhöz hasonló vagy kisebb planéták felkutatására irányul.

Egy másik NASA-kutató, Alan Stern szerint a naprendszerben is sokkal több bolygó van, mint ma a tudósok gondolják: több száz, sőt lehet, hogy több ezer bolygó vár felfedezésre.

A kutatás kulcsa - mint Debra Fischer, a San Franciscó-i Állami Egyetem munkatársa rámutatott - az úgynevezett Goldilocks-zónák (más néven: élet- vagy zöld zónák) felkutatása, ezekben ugyanis a bolygók megfelelő távolságban keringenek a napjuk körül, vagyis se nem túl forró, se nem túl hideg a felszínük ahhoz, hogy folyékony víz legyen rajtuk - olvasható a BBC honlapján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását