2024. április 20. - Tivadar

Kevesebb lakást vesznek, de még többet építenek

Csaknem 23 százalékkal kevesebb, öt és félezer lakást vettek használatba Magyarországon az év első negyedévében 2006 első három hónapjához képest. Építési engedélyből viszont 6 százalékkal több, tíz és félezret adtak ki - derül ki a Központi Statisztikai
2007. május 4. péntek 17:34 - Hírextra
A befejezett és átadott lakások száma a 2004-es 44 ezres csúcs óta folyamatosan zuhan, tavaly már csak 35 ezer új lakásba költöztek be tulajdonosaik. Ez az átlagosan két év építési időt figyelembe véve összhangban áll a lakástámogatások 2002-ben végrehajtott megnyirbálásával. 2003 óta az építési engedélyek száma is csökkent, ez a tendencia fordult meg az elmúlt fél évben. Ha folytatódik a trend, akkor mondható el, hogy az emberek elkezdenek bízni az életszínvonal esésének megállásában, és merik tervezni új lakás szerzését - fűzött magyarázatot az adatokhoz a KSH egy munkatársa.

Figyelemre méltó a lakóparkok építésének mérséklődése: az első negyedévben mindössze 39-et adtak át Budapesten, országos átlagban csaknem egyötödére zsugorodott a lakóparképítés.

Budapesten az átadott lakások száma az országos átlagnál is jobban esett vissza, 73 százalék alá zuhant az éves összevetésben. Pest megyében még rosszabb a helyzet, majdnem 40 százalékos a visszaesés. Óriási, 60 százalékot meghaladó az átadott lakások számának esése Vas és Nógrád megyében, de ezekben évente pár száz lakás épül, egy-egy többlakásos épület befejezésének elhúzódása félrevezető adatot eredményezhet.

A növekedési rekordot viszont Csongrád megye állította be, másfélszer annyi lakást adtak át idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ennek egyik oka az, hogy a főként a nagyvárosokban zajló vállalkozói lakásépítés, jellemzően társasházak felhúzása csökkent a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal. Emiatt némileg eltolódott az arány a házilagos kivitelezés felé, amely a kistelepüléseken a leggyakoribb forma.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását