2024. május 5. - Györgyi

A törökök sietnének, az EU nem

Az Európai Unió német elnöksége nevében magas rangú politikusok elutasították azt a legújabb török követelést, hogy Ankara legkésőbb 2015-ig csatlakozhasson a szervezethez. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szerint országának céldátumra van szüksége, s
2007. április 18. szerda 17:22 - Hírextra
"Ankara tudatában van annak, hogy lassú és nehéz folyamatról van szó, de bízik az őszinteségben és a tisztességben - hangoztatta a miniszterelnök, aki egyidejűleg tisztességtelennek nevezte, hogy az unió nyolc fejezetről befagyasztotta a tárgyalásokat.

Erdogan az EU-t azzal is megvádolta, hogy nem tartotta be Ciprus - a törökök által megszállt - északi részével kapcsolatos ígéreteit. Elutasította a véleményszabadság hiányát számon kérő brüsszeli sürgetéseket is.

Erdogan nyilatkozata után elsőként Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője fogalmazta meg azt az álláspontot, hogy a céldátumok nem célravezetők. Schulz utalt a korábbi tapasztalatokra: néhány azóta felvett ország esetében nem sikerült a kilátásba helyezett időpontot betartani. Nyomatékosan hangsúlyozta azt is, hogy Ankarának sokkal inkább a szükséges reformokra kellene összpontosítania.

Hasonlóan vélekedik Matthias Wissmann, a német parlament európa-ügyi bizottságának elnöke is. A konzervatív politikus szerint konkrét felvételi időpont megjelölése teljes mértékben ellentétes az uniós közösségi szabályokkal, árt a csatlakozási folyamatnak és ezáltal az EU szavahihetőségének. Berlini értesülések szerint Erdogan erre vonatkozó javaslatát ismertette Merkel kancellárral kettejük vasárnapi találkozóján, az uniós elnöki tisztséget betöltő kancellár azonban elengedte a füle mellett a követelést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását