2024. május 28. - Emil, Csanád

Fáklyákkal és csendben vonul ma este az Élet Menete

Vasárnap este rendezik meg a hagyományos Élet Menete fáklyás felvonulást Budapesten. A békés demonstrációval a holokauszt áldozataira emlékeznek a résztvevők. A menet a Holokauszt Emlékközpont elől indul 18 óra után, körülbelül egyórás lesz, és a Dohány u
2007. április 15. vasárnap 11:18 - Hírextra
A fáklyás felvonulással a holokauszt áldozataira: zsidókra, romákra, a másságuk vagy politikai ellenállásuk miatt üldözöttekre és azokra emlékeznek, aki önfeláldozó módon mentették meg mások életét - mondta a Független Hírügynökségnek Kardos Zoltán, a Holokauszt Emlékközpont kommunikációs vezetője.

A fáklyás felvonulás után az emlékműnél felállított színpadon beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Warren L. Miller, az Egyesült Államok elnökének különmegbízottja, aki emléktáblát avat a zsidó életeket mentő XXIII. János pápa emlékére. Ugyancsak felszólal Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi Igazgatója, Zoltai Gusztáv a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatója, Kardos Péter főrabbi, Fekete László főkántor és Vámos Miklós író.

A beszédek után Salamon András "Meséld el..." című rövidfilmjét vetítik le, majd Gerendás Péter, Heilig Gábor, Somló Tamás és a Pannónia Klezmer Band ad koncertet.

Az eseményen részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, valamint Izrael, az Amerikai Egyesült Államok, Svédország és az Orosz Föderáció nagykövetei. A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Eörsi Mátyás (SZDSZ), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP) és Herényi Károly (MDF) frakcióvezetők képviselik majd.

A Holokauszt Emléknap kapcsán szabadtéri koncertet is rendeznek a felvonulás előtt a Terror Háza Múzeumnál, vasárnap 16 órától. Ugyancsak 16 órától az áldozatokra emlékezik a Sikeres Belvárosért Egyesület a Cipők a Duna-parton elnevezésű emlékműnél a Széchenyi rakparton, ahol imát mond Raj Tamás főrabbi és Oberlander Baruch rabbi.

A Holokauszt Emléknapot 2001 óta ünneplik Magyarországon minden évben április 16-án annak emlékére, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a kárpátaljai településeken a magyarországi zsidóság gettóba zárása. A holokauszt történetének legnagyobb és leggyorsabb deportálási akciója 63 évvel ezelőtt, 1944 májusában történt. Német adatok szerint 56 nap alatt 437 402 zsidót deportáltak Magyarországról, 15 ezer ember kivételével mindegyiküket Auschwitz-Birkenauba, a legkegyetlenebb koncentrációs táborba. Származásuk miatt 1944-45-ben Magyarországon nemcsak a zsidókat üldözték. A holokauszt során több ezer romát is meggyilkoltak, az üldözöttek száma több tízezerre tehető.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Itzak
2007. április 16. 00:17
Ez a nyilas gyurcsányi mit kerestt ott ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását