2024. június 2. - Kármen, Anita

Tényleg lehetetlenné vált az ingatlanvásárlás?

A saját ingatlan nem mindenkinek adatik meg fiatalon, sőt, a jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy szülői támogatás nélkül egyre nehezebb ingatlant vásárolni. A többtényezős helyzet az inflációs és gazdasági környezetre éppen úgy visszavezethető, mint az energiaválság ingatlanpiacra gyakorolt hatásaira. Nem mehetünk el a hitelkamatok kiugró értékei és a hamarosan végéhez közeledő kamatstop mellett sem.
2023. augusztus 2. szerda 11:22 - HírExtra

Változások az életminőségben

Az életminőséget az egészségen és a kiegyensúlyozott mindennapokon túl a lakhatás és a megélhetés színvonala egyaránt befolyásolja. Ez utóbbi azonban kapott néhány hatalmas pofont az elmúlt időszakban. Az energiaválság már egy éve beütött, és alapvetően nyomta rá a bélyegét az ingatlanpiaci kínálatra. Egyre több régi építésű, felújításra szoruló ház került a piacra, ám a keresleti oldal több szempontból sem mutat ezek iránt a szükséges mértékű érdeklődést.

Növekvő hitelkamatok

Elsősorban a korszerű, akár kisebb alapterülettel rendelkező, de jól felfűthető és megfizethető rezsivel rendelkező ingatlanok örvendtek nagy népszerűségnek. Idővel ezek kapcsán is változott a helyzet, ugyanis a bankokra kivetett extraprofit-adó és az MNB kamatpolitikája egyaránt nagymértékben megnövelték a hitelkamatokat. A banki költségek emelkedésével egyre kevesebben mertek belevágni a hitelfelvétellel történő ingatlanvásárlásba, ehhez pedig nagy valószínűséggel hozzájön még CSOK szabályainak megváltozása is.

Adásvétel vagy albérlet?

Gyermekvállalás előtt állva, családosként, fiatalon vagy középkorúként- úgy tűnik, egyre nehezebb lesz a saját ingatlanhoz jutás. A szakemberek úgy vélik, egyértelműen kínálati piac alakult ki, ahol úgy tűnik, egyelőre az árak nem mozdulnak lefelé. Hasonló a piac az albérleteket illetően is. A kereslet egyre nagyobb az időszakos megoldásnak számító albérletek iránt, hiszen a jelenlegi inflációs- és kamatkörnyezetben nem könnyen vállalja be az ember a lakáshitelt.

Közeleg a kamatstop vége?

A jelenlegi hitelesek nagy része is félelemmel tekint a jövőbe, hiszen nem lehet tudni, mit hoz a kamatstop kivezetése. A kormány jelenleg az infláció egyszámjegyűre csökkentéséhez köti a kamatstop kivezetését, s a tervek szerint ez év végén fog bekövetkezni. A gyakorlatban azonban még nem tudhatjuk, mikor növekednek meg jelentősen a hitelesek terhei.

Előnyben a másodkézből vásárlás

Ha megkérdeznénk az embereket arról, hogy az akár több tízmilliós lakáshitel vagy a hosszútávon nem megfelelő választásnak bizonyuló albérlet mellett döntenének jelenleg, akkor sokan bizonyára az utóbbit választanák. A jövedelmek messze nem követik az áremelkedés, az infláció mértékét, ez pedig azt eredményezi, hogy a háztartások gyakran a megtakarításaikhoz nyúlnak hozzá. 

A Maxapró információi szerint mindez az ingatlanvásárlási szokásokat éppen úgy befolyásolja, mint a hétköznapi bevásárlást. Egyre többen keresik a használt termékeket, és szerzik be másodkézből a ruházatot, az elektronikai cikkeket vagy éppen a bútorokat. A fogyasztási visszaesés az ingatlanpiacon egyértelműen megmutatja magát, a keresleti oldal élénkülése pedig még nem tudhatjuk, mikor következik be.

Ma már nem az a cél, hogy a megfelelő mennyiségű önerő rendelkezésre álljon a hitelfelvételhez, sokkal inkább a vételár minél nagyobb részének saját erőből történő finanszírozása. Arról viszont még sokáig lehetne vitázni, hogy ez kiknek elérhető, és kik azok, akik az albérlet mellett jelentősen kisebb eséllyel tudnak megtakarítani, majd mindezt saját otthon megteremtésébe visszaforgatni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását