2024. április 26. - Ervin

NAÜ-ellenőrök rutinellenőrzésen Iránban

Két nemzetközi szakember érkezett kedden az iráni Natanzba, hogy egy héten át ellenőrzéseket végezzen az ott lévő nukleáris központban. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei rutinjellegű látogatást tesznek Iránban, azaz nem az iráni elnök hét
2007. április 10. kedd 17:50 - Hírextra
Teherán hétfőn közölte, hogy "ipari szintre" emelte az urándúsítást, és munkába állított 3 ezer centrifugát, amely a feladatot végzi. Távlatilag összesen 50 ezer ilyen berendezést állítanak munkába. Az ellenőrök jelentése lesz az első független megerősítése az Irán által elért műszaki haladásnak, amelyet Oroszország kétségbe vont.

A centrifugák az urán-hexafluorid gázból választják külön az urán 235-ös és 238-as izotópját, amely a gázban vegyesen együtt van. A 235-ös izotópot használják az atomerőművekben, illetve magasabb fokon dúsítva az atomfegyverekben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden kijelentette: "Hallottunk az iráni elnök bejelentéséről, és mindenhez, ami az iráni atomprogramról szól, komolyan viszonyulunk. De szeretnénk a tényekre és nem a politikai érzelmekre hagyatkozni. Egyelőre nincs megerősítésünk arra vonatkozóan, hogy az új centrifugasorokon a gyakorlatban megkezdődött az urándúsítás."

Irán korábban 350 centrifugát működtetett, és csak kis mennyiségű uránt volt képes dúsítani, azt is az ENSZ tilalma ellenére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását