2024. május 10. - Ármin, Pálma

Éger: Nem az orvos dolga a beteg taj-számának ellenőrzése

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint számos hiba és ellentmondás van az áprilistól életbe lépett egészségügyi szabályozásokban.
2007. április 4. szerda 16:14 - Hírextra
A MOK elnöke elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy kötelezték a háziorvosokat az ellátási jogosultság ellenőrzésére, holott ez nem az ő dolguk. Az orvos nem revizor, az ő dolga a gyógyítás - mondta Éger István. A háziorvosok havonta elküldik a területileg illetékes egészségbiztosítóknak a taj-szám szerinti betegforgalmi adataikat. Ezekből a biztosító ki tudja szűrni azokat a potyautasokat, akik nem jogosultak az egészségügyi ellátásra. Az ellenőrzés és az ilyen betegek figyelmeztetése az elnök szerint a biztosító feladata. Éger István értrthetetlen tartotta az egészségügyi kormányzat engedékenységét is e téren. Míg számos esetben azonnali szankciók fenyegetnek, milyen alapon adnak a potyautasoknak 9 hónap haladékot a járulékfizetésre - tette fel a kérdést.

A háziorvosok azt a feladatot is megkapták, hogy ha a beteg nem a területileg illetékes kórházba kíván menni, egyeztessen a választott kórházzal. A kamara elnöke szerint nem valószínű, hogy eredményes lehet egy ilyen egyeztetés, hiszen a területileg illetékes kórházaknak kevesebb pénzből vagy ugyanannyiból kell ellátniuk sokkal több beteget, hiszen megkapták a környéken megszüntetett többi intézmény, osztály feladatát is. Épp ezért sokszor azokat a betegeket is ingyen kell gyógyítaniuk, akiket az ellátási kötelezettség miatt muszáj fogadniuk - tette hozzá Éger István.

A kórházátalakítás miatt utcára kerülő orvosok elhelyezkedését segítő programnak már rég készen kellene lennie - mondta az elnök. Nem akkor kellene kialakítani a mobilitás programot, amikor már elkezdődtek az elbocsátások.

A kötelező kamarai tagság január 1-i megszüntetése után már önkéntes alapon csaknem 34 ezer orvos lépett be a MOK-ba március 31-i-ig. Ez a korábbi taglétszám 3/4-e. Éger István szerint ez a szám üzenet a döntéshozóknak: "Megvagyunk és meg is maradunk!".
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását