2024. április 25. - Márk

A csángók magyar nyelvű miséjéért kerekeznek

A moldvai csángók magyar nyelvű miséjéért indul 40 napos, háromezer kilométeres kerékpáros zarándoklatra április 22-én a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület alelnöke, aki útja során petíciót szeretne átadni Vatikánban - közölte az egyesüle
2007. április 4. szerda 09:08 - Hírextra
Ferkó Zoltán alelnök figyelemfelkeltő útja a Bazilikától indul s a Vatikánig vezet egy petícióval, amelyet a csángók magyar nyelvű misézése érdekében fogalmaztak meg. Az alelnök innen a csíksomlyói búcsút érintve érkezik meg Moldvába. Ferkó Zoltán utalt arra, hogy jelenleg a csángó magyarok csak román nyelvű miséket hallgathatnak lakóhelyükön.

"Ha nem sikerül az életvitelüket alapvetően meghatározó szakrális közeg, a templom nyelvét legalább részben magyarra váltani, a jelenleg 16 faluban működő oktatási program által biztosított heti legfeljebb öt magyaróra nem tudja majd megakadályozni a legkésőbb két-három nemzedék múlva bekövetkező teljes nyelvváltást" - mondta el akciója célját ismertetve.

A kerékpáros zarándoklat útvonala Magyarországon érinti a fő észak-dunántúli római katolikus egyházi központokat, majd Bécsen és Velencén keresztül éri el a Vatikánt. Visszafelé Dél-Magyarországon át Déva érintésével Gyulafehérvárra, az erdélyi római katolikus egyház központjába érkezik. Ezután Kolozsváron keresztül pünkösd szombatján ér Csíksomlyóra, majd Gyergyószentmiklós után a Békás-szorosnál lépi át a tervek szerint az ezeréves országhatárt.

Útja során érinti Iasit, a római katolikus egyház moldvai központját, majd Bákót, a moldvai csángóság közigazgatási központját. Ferkó Zoltán ezt követően pedig elmegy minden olyan faluba, ahol jelenleg magyar nyelvű oktatás zajlik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását