2024. május 7. - Gizella

Csányi és Hernádi is összefogást szorgalmaz

A gazdasági válsággal kapcsolatban Csányi Sándor, az OTP Bank és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is az összefogás szükségességét emelte ki a Népszabadságnak nyilatkozva.
2008. október 17. péntek 06:37 - Hírextra
Válsághelyzetben össze kell fogni - idézik a lap pénteki számában Csányi Sándort a nemzeti csúccsal kapcsolatban. Hernádi Zsolt pedig arról beszélt, hogy szerinte a szakmai műhelyekben már elkészültek a szükséges programok, így van esély a megegyezésre. Ilyen időszakban azért is van helye a közmegegyezésnek, mert az politikai ciklusokon is átnyúlnak, ami a befektetői bizalom szempontjából is fontos - mondta.

Csányi Sándor szerint most arra van szükség, hogy amilyen gyorsan csak lehet olyan intézkedéseket hozzon, jelentsen be a kormány - lehetőleg a szociális partnerek és a politikai pártok támogatásával -, amelyek a külvilág számára egyértelműen bizonyítják, hogy Magyarország elkötelezett a konvergencia-program és a pénzügyi egyensúly megtartása mellett.

Az OTP első embere kedvező lépésnek nevezte az államháztartási hiány csökkentésének bejelentését, de szerinte a pénzpiaci befektetőket az új költségvetés azon konkrét részletei győzhetnék meg leginkább, amelyek bizonyítják a hiánycsökkentés iránti elkötelezettséget, és ezen keresztül azt is, hogy érdemes forintban, magyar állampapírokban - vagy éppen hazai részvényekben tartani a pénzüket.

Ha "helyzet van", egy nagyvállalatnak sokszor hasonlóak a problémái, mint egy országnak - fejtette ki Hernádi Zsolt, aki erre kétféle választ tart lehetségesnek. A "vesztes" a kedvezőtlen helyzetet külső tényezők hatásának tudja be, és a kilábalást is azok javulásától teszi függővé. A "nyertes" saját háza táján néz körül, és ott javít.

Szembe kell nézni azzal, hogy Magyarországon az eltartottakhoz képest kevés az adófizető, nagy az állami újraelosztás - mondta. Úgy vélte: az érintettek - például az ellenzék vagy a társadalmi rétegek képviselői - akkor fogadhatják el az intézkedéseket, ha világos és garanciákkal ellátott programot tesznek le eléjük - tette hozzá.

Hernádi a jelen helyzetben nem a bevételi oldal növelésére összpontosítana, mert adóból akkor folyik be több, ha nő a gazdaság, ami külső tényezőktől, és attól is függ, hogy az állam hagy-e teret a gazdaságnak. Így jelenleg a Robin Hood-adó bevezetését sem pártolja. (Ezt a kormány az "energiacégekre" vetné ki - szakértők szerint jórészt a Molra.) Nem jó üzenet a befektetők felé, ha a kormány egy-egy szektorra időnként plusz adót vet ki - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását