2024. április 25. - Márk

Lévai Katalin mozgalmat indítana

Tehetséges nőkre van szükség a magyar közéletben, mert a politika elvesztette hitelét - véli Lévai Katalin. Az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője szerint nem biztos ugyanakkor, hogy a Parlamentben hétfőn leszavazott női kvóta lenne a megoldás
2007. november 27. kedd 16:36 - Hírextra
Nem szavazta meg az Országgyűlés hétfő este a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, mert az nem szerezte meg a kétharmados támogatottságot. A javaslat szerint a pártoknak listán 50-50 százalékos arányban kellett volna szerepeltetniük nőket és férfiakat a következő választástól.

A szavazás tanulságait arra érdemes használni, hogy más utakat keressenek, hiszen valóban fontos lenne, hogy több nő kerüljön a közéletbe - mondta a Független Hírügynökségnek Lévai Katalin. Az Európai Parlament (EP) jogi bizottságának tagja úgy véli, hogy a női kvóta csak számszerűen oldaná meg a kérdést, de nem garantálná, hogy valóban rátermett emberek kerüljenek a politikába. A cél az lenne, hogy a nőknek ne csak az aránya növekedjen, hanem az, hogy ha már bekerültek, akkor valóban képviselni tudják a női jogokat és érdekeket.

A politika és a szakma "a béka feneke alatt van", ezért most azon kell dolgozni, hogy hiteles nők és férfiak kerüljenek a közéletbe - fogalmazott. A nőknek azonban ehhez nagyobb segítségre van szükségük, mert nekik jóval nehezebb dolguk van, mint a férfiaknak - tette hozzá.

Az EP-képviselő úgy látja, hogy a civil szféra erősebb bevonásával és oktatási programokkal oldani lehetne a politika zárt rendszerét. Lévai Katalin ezért "Tehetséges Nőket a Politikába" címmel mozgalmat indít, hogy esélyt adjon azoknak a hölgyeknek, akik elhivatottságot éreznek a politika iránt. A tervek szerint képzéseket, programokat szervez nekik Brüsszelben. Lévai Katalin akár egy hasonlóan működő európai hálózatot is el tud képzelni, ezért rövidesen tárgyalásokat kezdeményez a kérdésről és a lehetséges megoldásokról az Európai Parlamentben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását