2024. május 6. - Ivett, Frida

Ismét jelzik a vihart a tavakon

Vasárnaptól ismét van viharjelzés a Balatonon és a Velencei-tavon. Immár harmadik éve, hogy már áprilistól figyelmeztetik a közelgő rossz időre a horgászokat, hajósokat, korábban májusban kapcsolták be a biztonsági rendszert.
2007. április 1. vasárnap 12:46 - Hírextra
2005 előtt a viharjelzés csak május 1-jétől szeptember végéig működött, azóta két hónappal meghosszabbították a szolgáltatást - mondta el Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A rendszer lényege, hogy rossz idő esetén, a viharjelző rendszer fényei percenként 45, illetve 90 villanással jelzik, hogy erős vagy viharos szél közelít.

Az időjárás-előrejelzésben segítséget ad a modern technika, mint például korszerű számítógépek, automata meteorológiai állomáshálózat, műhold-, radar- és villámfelderítő hálózatok, számítógépes előrejelző modellek. A Siófoki Viharelőrejelző Obszervatórium és az OMSZ székháza között szélessávú számítógépes kapcsolat biztosítja az adatáramlást.

A Balaton körül 10, a Velencei-tavon egy part menti, és a tavaktól 30-50 kilométerre telepített 8 szélmérő automata segíti a viharjelzést. A Balaton körül 25 fényjelzős viharjelzőt telepítettek, a 7 legnagyobb strandon pedig egy-egy mobil fényjelzőt is használnak majd. A Velencei-tavon ezekből 3 lesz, két állandó és egy mobil fényeszköz - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását