2024. május 16. - Mózes, Botond

Kovács: intézményi reformokra van szükség az EU-ban

Sikertörténetnek nevezte az Európai Unió elmúlt ötven évét, ugyanakkor a szervezet előtt álló kihívások fontosságát hangsúlyozta pénteken Berlinben Kovács László.
2007. március 31. szombat 09:19 - Hírextra
A korábbi magyar külügyminiszter az Európai Bizottság tagjaként - a bizottság megbízásából - záróbeszédet mondott az Európai Ifjúsági Parlament csaknem kéthetes tanácskozásán, amelyen Európa szinte valamennyi országából több mint 250 - 18 és 28 év közötti - fiatal vett részt. Az EU-t mindenképpen közelebb kell hozni az emberekhez - jelentette ki Kovács László, rámutatva, hogy az elkövetkező ötven év fejlődése a fiatal generáció kezében van.

Kovács László felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország - akárcsak két évvel ezelőtt Baselben és tavaly Rigában - ezúttal sem képviseltette magát az ifjúsági parlamenti találkozón.

A magyar politikus a fiatalok előtt méltatta az unió elmúlt fél évszázadának sikereit, különös tekintettel a béke biztosítására, az integrációra - ami elvezetett a kontinens újraegyesítéséhez -, a világ legerősebb, 500 milliós, belső piacának létrehozására, valamint a bővítésre, amit a béke, a biztonság, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság garanciájának nevezett.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet az unió előtt álló hatalmas feladatokra, megemlítve az energiapolitikát, az éghajlatváltozást, a gazdasági versenyben való helytállást, a fejlődő országok támogatását, továbbá a regionális konfliktusok megoldásához - illetve megelőzéséhez - való hozzájárulást. Az Európai Bizottság magyar képviselője nyomatékosan hangsúlyozta: az uniót képessé kell tenni arra, hogy szembeszállhasson ezekkel a kihívásokkal, és ennek érdekében intézményi reformokra - átláthatóbb, demokratikusabb és hatékonyabb intézményekre - van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását