2024. május 10. - Ármin, Pálma

Líbia bojkottálja az arab csúcsot

Rijádban szerdán megnyílt a két napra tervezett arab csúcsértekezlet, amelynek fő napirendi pontja az Izraelnek öt évvel ezelőtt tett békeajánlat felújítása.
2007. március 28. szerda 17:25 - Hírextra
A 19. arab csúcsot, amelyet az Arab Liga tagállamai közül Líbia bojkottál, Omar el-Besír szudáni államfő, a szervezet leköszönő soros elnöke nyitotta meg. A szudáni elnök beszédében ismét elutasította, hogy ENSZ-békefenntartókat vezényeljenek a belháború sújtotta Dárfúrba. Besír szerint a világszervezet feladata csak az afrikai békefenntartóknak való pénzügyi és technikai segítségnyújtás, az ENSZ-katonák küldése "Szudán szuverenitásának megsértését" jelentené.

Az utána felszólaló vendéglátó, Abdallah szaúdi király elítélte "Irak törvénytelen idegen megszállását" és azokat a térségbe vezényelt idegen haderőket, amelyek szerinte a Közel-Kelet jövőjét akarják meghatározni. Ez az első eset, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok egyik legfőbb közel-keleti szövetségese, törvénytelennek nevezi Irak amerikai megszállását.

Az uralkodó egyúttal figyelmeztetett arra, hogy az iraki vallási konfliktusok polgárháborúval fenyegetik az országot. Mind Besír, mind Abdallah király a Fatah és a Hamász által alkotott palesztin nemzeti egységkormány elleni nemzetközi bojkott feloldására szólítottak fel a békefolyamat érdekében.

A szaúdi király egyúttal bírálta az arab államokat is Szudán és Szomália ügyében: az előbbiben nehezményezte, hogy az arab államok nem tanúsítottak kellő határozottságot, s ez "idegen beavatkozáshoz vezetett", az utóbbi esetben pedig az Arab Liga tehetetlenségének számlájára írta, hogy Szomáliában "épp csak befejeződött egy polgárháború, és máris kezdődik egy másik".

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára sürgette Izraelt: fogadja el az arab békekezdeményezést, mielőtt annak módosítását követeli. "Keresztúton állunk: vagy valóságos béke felé megyünk, vagy a jelenlegi helyzet eszkalálódása felé" - hangsúlyozta az egyiptomi politikus.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a jelen lévő vezetőket a béketerv felélesztésére szólította fel, hogy ezzel is bizonyítsák: komolyan gondolják a békekötést Izraellel. A világszervezet vezetője a tervet a közel-keleti békefolyamat egyik pillérének nevezte, és emlékeztetett arra, hogy Izraelben azt kérte a vezetőktől: új szemlélettel közelítsék meg azt, mert a helyzet veszélyes.

Iszmáil Haníje palesztin kormányfő még a tanácskozás megkezdése előtt a brit hírügynökségnek adott nyilatkozatában leszögezte: szervezete, a Hamász nem ellenzi a béketervet, de nem enged a palesztin menekültek hazatérésének kérdésében, és elvárja az arab csúcs résztvevőitől is, hogy ebben ők se legyenek hajlandók kompromisszumra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását