2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Árulás vagy leleplezés?

Prágában árulás vádjával bírósági eljárást akarnak indítani Miloš Zeman államfő ellen, mert leleplezte a kormány hazugságát a vrbeticei hadianyagraktár 2014-ben történt felrobbanásával kapcsolatban – jelentette a Magyar Békekör kedden.
2021. április 27. kedd 08:55 - HírExtra

Andrej Babiš kormánya hazaárulással vádolja Zemant, mert ország-világ elé tárta a cseh elhárítás jelentését, miszerint a cseh kormány által megnevezett két orosz ügynöknek nem volt köze a raktár felrobbanásához.

Értesülések szerint Zemant szeretnék eltávolítani államfői tisztségéből, mert keresztezi az amerikai érdekekkel azonosuló cseh kormány oroszellenes vonalát. Csehország elnökét 2018. januárban választották meg tisztségébe 51,5 százalékos többséggel.

A hazugság leleplezése rendkívül kínos helyzetbe hozta a prágai kormányt, valamint a koholmányra felbujtó amerikai szerveket, továbbá azokat a NATO-államokat, amelyek a csehekkel vállalt szolidaritásból orosz diplomatákat utasítottak ki. Ráadásul az is kiderült, hogy a raktárban nemzetközi egyezményben tiltott taposóaknákat tároltak, jóllehet a tilalomról szóló ottawai egyezményt Csehország is aláírta. Kiderült, hogy a vrbeticei katonai raktár tulajdonosa egy bolgár vállalkozó, bizonyos Emilian Gebrev volt, a taposóaknák rendeltetési helyéül pedig Ukrajnát szánhatták.

Csehország és Bulgária a NATO és az EU tagja, Ukrajna pedig a nyugati érdekszférához kötődik.

Moszkva magyarázatot kért a Cseh Köztársaságtól, Bulgáriától és Ukrajnától a történtekre. Választ vár arra, hogy milyen alapon vádolták meg Oroszországot a vrbeticei katonai raktár felrobbantásával, ha egyszer maga a cseh elhárítás is cáfolja, hogy köze volt hozzá. Miféle politikai erkölcs vezethette Csehországot és egyes szövetségeseit orosz diplomaták kiutasítására, és a kapcsolatok megrontására egy koholt vád alapján? Miért szegte meg Prága a taposóaknák puszta tárolását, nemhogy előállítását és alkalmazását is tiltó nemzetközi megállapodást, s hunytak szemet NATO-szövetségesei szerződésszegő magatartása fölött?

Erkölcstelenséget erkölcstelenségre halmozva a prágai kormány most vád alá akarja helyezni azt a Miloš Zemant, aki hazugságát leleplezte – jegyzi meg a Békekör megfigyelője.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását