2023. június 4. - Bulcsú

Ha spontán gyülekezünk az uszoda előtt, azt is be kell majd jelenteni

A jövő héten kezdődik a gyülekezési törvényről szóló ötpárti egyeztetés. A jogszabály szabályozná a békés rendezvényeket, ahol a résztvevők nem takarhatják el az arcukat. A spontán gyülekezésre több elképzelést tartalmaz a tervezet.
2007. március 22. csütörtök 00:31 - Hírextra
Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter beszámolt arról, hogy az elképzelések szerint a spontán gyülekezés esetében is lenne bejelentési kötelezettség, hiszen ismertnek kell lennie a szervező személyének, de van olyan javaslat is, miszerint a teljesen spontán gyülekezést sem feltétlenül indokolt betiltani.

A miniszter tájékoztatása szerint a tervezet meghatározná, milyen esetben és milyen demonstrációt tilthat be a rendőrség, illetve bejelentett tüntetést legfeljebb négy napig lehetne tartani, ezután újabb bejelentés lenne szükséges.

Petrétei József szólt arról is, hogy egy demonstrációt legfeljebb harminc nappal korábban lehetne bejelenteni, de szó lehet arról is, hogy egy rendezvény előtt a hetvenkét órás bejelentési kötelezettség rövidüljön. A miniszter a több napos rendezvényekről szólva kitért arra, hogy ilyen esetekben legfeljebb nyolc órán át lehetne korlátozni a közlekedést, valamint minden demonstráció esetében a szervező felelne a közegészségügyi, környezet- és zajvédelmi szabályok betartásáért.

Az azonos helyszínre bejelentett rendezvények esetében - amennyiben azokat fizikailag nem lehetne elkülöníteni - az előbb bejelentett demonstráció részesülne előnyben. Arra a kérdésre, hogy nemzeti ünnepen tartott állami rendezvény helyszínén lehetne-e tüntetést tartani, Petrétei József úgy válaszolt, ekkor az állami rendezvény kapna prioritást.

A gyülekezési törvény módosításának nem célja a gyülekezési jog gyakorlásának korlátozása - összegezte a törvénymódosítás lényegét az igazságügyi tárca vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását