2024. április 25. - Márk

Lánccal, fáklyával tüntetnek szerdán

"Több helyen az iskolafenntartó önkormányzatok indokolatlanul zárnak be vagy szerveznek át iskolákat" - jelentette ki Tatai-Tóth András szocialista képviselő. A Fidesz oktatáspolitikai műhelyének vezetője szerint "az arcátlanságnak és a képmutatásnak van
2007. február 7. szerda 13:47 - Hírextra

"A szakmai egyeztetések sok esetben elmaradnak, a döntéseket többször így törvénytelenül hozzák meg az önkormányzatok" - jelentette ki Tatai-Tóth András MSZP-s oktatási szakpolitikus, utalva arra, hogy a szerinte a fenntartók - nem egy esetben - a közoktatási törvény előírásait sem tartják be az iskolák bezárásánál vagy átszervezésénél.

Ne öntsék ki a gyereket is a fürdővízzel együtt
Emellett "több hírt kaptak olyan döntésekről", hogy költségvetési okokra hivatkozva szerveztek át olyan - jól működő - általános és középiskolákat is, ahol megfelelő létszámú tanuló van, és pénzt sem lehet megtakarítani az intézkedésekből. Ráadásul - tette hozzá a szocialista képviselő - van olyan megye, ahol még a hátrányos helyzetű tanulók Arany János Tehetséggondozó Programját is megszüntetnék, pedig az kétszeres állami normatívában részesül. Az MSZP-s politikus szerint a szakmai, pedagógiai műhelyeket meg kell őrizni. "Óriási problémák fakadhatnak abból, ha a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket is" - tette hozzá a képviselő.

Sió László: A kormány kényszerhelyzetbe hozta az önkormányzatokat
"Az arcátlanságnak és a képmutatásnak van egy olyan határa, amit soha sem szabadna átlépni, mert olaj a tűzre" - fogalmazott a Fidesz oktatáspolitikai műhelyének vezetője. Sió László hozzátette: példátlan, hogy egyik tanévről a másikra 20-25 százalékkal csökkenjen az egy tanulóra jutó nominális támogatás. Az ellenzéki képviselő szerint különösen felháborító, hogy Tatai-Tóth András a kiéheztetett, kényszerhelyzetbe hozott önkormányzatokat okolja ahelyett, hogy bocsánatot kérne a kialakult megalázó és zűrzavaros helyzet miatt. A Fideszes szakpolitikus szerint azonnal kezdeményezni kellene a törvény módosítását.

Mégis láncot hordanak - fáklyás felvonulás a belvárosban
A rendőrség szerint szabálysértést követne el Pécsi Ágnes, ha - eredeti tervei szerint - a Fővárosi Önkormányzat Városház utcai székházánál tartana láncos demonstrációt, ezért a tanárnő ma íróasztalához láncolja magát, és ott tartja meg délután ötkor kezdődő művészettörténeti szakkörét. Mint ismeretes, a Lengyel Gyula Szakközépiskola pedagógusa korábban éhségsztrájkkal tiltakozott, majd láncos demonstrációt jelentett be a százötven éves iskola bezárása ellen. A tanárnő elmondta: a keddi történelem órán a diákok is a folytatásra biztatták őt, sőt ők is elkezdték gyűjteni a láncokat. Hozzátette: ha a fővárosi oktatási bizottság nem változtat döntésén, akkor legközelebb már a diákok is leláncolva ülik végig az órákat, ő szeptembertől pedig ki se teszi a lábát az intézményből enélkül. Pécsi Ágnes korábban hangsúlyozta: a Lengyel Gyula Szakközépiskolának az önkormányzat által becsült 300-as létszámnál jóval több diákja van: 643-an járnak ide. Szerinte alacsony kihasználtságról sem lehet beszélni: a feltöltöttség ugyanis 90 százalék körüli.

A Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanárai az intézmény megmentése érdekében - szintén szerdán - fáklyás felvonulást terveznek. Az önkormányzat szét akarja költöztetni a tagozatokat, a pedagógusok szerint azonban ezzel teljesen ellehetetlenítenék az oktatást. A terézvárosi iskola tantestülete délután négykor várja a szimpatizánsokat az iskola Pethő Sándor utcai épülete előtt. Innen a Király utca és a Liszt Ferenc tér érintésével az Andrássy út és a Nagymező utca sarkáig vonulnak, majd rövid beszédekkel tiltakoznak az iskola működését szerintük veszélyeztető tervek ellen. A tanárok aláírásgyűjésbe is kezdtek az, keddtől péntekig délután kettőtől hatig gyűjtik a szignókat az Oktogonnál. 

Forrás: Magyar Nemzet, Fügetlen Hírügynökség, Uno
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását