2024. május 11. - Ferenc

Zavargások a belvárosban: ismét áll a bál Budapesten

Budapest belvárosában ismét zavargások robbantak ki, a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal oszlatja a mindig újraszerveződő tüntetői csoportokat. Orbán szerint a kormány a végzete felé halad, Budaházyt elfogták, Demszkyt megdobálták, Gyurcsányt k
2007. március 15. csütörtök 18:20 - Hírextra

21.48

Tudósítónk a Roosevelt téren látta a német és az oszták televíziós csatornák közvetítőautóit. A 2-es villamos jár.


21.31
Tolólapos teherautókkal eltolták a tüntetők által állított barikádokat a rendőrök az Andrássy úton - jelentette az MTI tudósítója csütörtökön este a helyszínről. A rendőrök elindultak az Deák tér irányába. Az Erzsébet térre szorult tüntető tömeg a Kossuth térre akar menni. Macskakövekkel dobálják a rendőröket, akik folyamatosan könnygázt és vízágyút vetnek be ellenük - jelentették a távirati iroda tudósítói. Időközben a rendőrség hivatalosan is cáfolta azokat a híreket, miszerint az Andrássy úton kifosztottak volna egy vadászüzletet. Németh Lajos, az ORFK helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: az üzlet érintetlen.


21.29
Kóka János, az SZDSZ elnökjelöltje sms-t küldött Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, arra kérve őt: szólítsa vissza az embereket az utcáról - értesült az MTI a liberális elnökjelölthöz közeli, magát megnevezni nem kívánó forrásból csütörtök este. "Kedves Viktor! Ezeket az embereket csak Te hívhatod vissza az utcáról. Kérlek, tedd ezt meg Budapest biztonsága és az emberek nyugalma érdekében! Üdvözlettel: Kóka János" - írta Kóka János a Fidesz elnökének.

 

21.27
Az Erzsébet téri Gödörnél is felgyújtottak a tüntetők különböző hulladékokat, kukákat, melyek hatalmas lánggal égnek.

 

21.23
A Sas utca és a Hercegprímás utca sarkán a zavargók kirángattak a kocsijából egy autóst és ütni-verni kezdték. Eközben társaik villanyoszlopokat is megpróbálnak kidönteni.

 

21.19
A kormány érdekét szolgálja az, ami jelenleg Budapesten történik, mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az ATV műsorában csütörtök este. "Ami most történik, az kizárólag a kormány érdekeit szolgálja, mert megint lehet mutatni képeket utcai rendzavarásról, megint lehet mutatni képeket tömegoszlatásról, vízágyúról, ahelyett, hogy arról beszélhetnénk: volt egy hatalmas rendezvény, ahol méltó módon megünnepelték március 15-ét, majd mindenki békésen hazatért" – fogalmazott az ellenzéki politikus.

21.16
Három nagyobb barikádot is épített a néhány száz tüntető az Operánál a környéken lévő építkezés álványzatából és telefonfülkékből. A rendőrök tolólappal felszerelt hókotrószerű járművel törték át mindhárom barikádot és a felborított telefonfülkéket - számolt be a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója. A rendőrök megindultak a tünetők felé a Deák tér irányában, folyamatosan könnygázt lőnek.


21.15
Négy rendőr sérült meg a csütörtök esti fővárosi zavargásokban. Őket a helyszínen látják el, egyelőre úgy tűnik, hogy csak kisebb sérüléseket szenvedtek a különböző tárgyaktól, melyekkel a tüntetők dobálták meg őket - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

21.12

A Deák téren összegyűlt tömegre a rendőrség alacsonyan lövi a könnygázpatronokat. A csoport tagjai hangosan bíztatják egymást, hogy ne széledjenek szét és semmiképpen ne menjenek az Astoria irányába, inkább a Duna felé hátráljanak majd. A Deák tér és az Andrássy út sarkán összpontosul a tömeg, a rendőrök tőlük 200-300 méterre vannak. Az Erzsébet téren 15 kukából kordont gyűjtöttek és meggyújtották.

 

21.09
Legalább ezer tüntető áll az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében. Az utcán barikádok lángolnak, a rendőrök folyamatosan könnygázgránátokkal lövik a zavargókat.

20.58
Lezárták a rendőrök a Blaha Lujza teret, illetve a Deák tér egy részét. A Blaha Lujza térre senkit nem engednek a rendőrök, csak a villamosközlekedést engedik. A Deák térnél szintén lezárták a Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati tér irányába tartó forgalmat.  Helyszíni tudósítónk a könnygázgránátok elől a Corvin áruház elé húzódott be, ahonnan jól látható, hogy a rendőrök nagy ívben lövik előre a könnygázgránátokat úgy, hogy a forgalom közé is esett már néhány. A Rákóczi útra most szivárognak át a tüntetők.

20.54
Úgy tűnik, egyelőre a New York palota előtt áll a legnagyobb füstfelhő. Tudósítónk felett is repkednek a könnygázgránátok. A Rákóczi úton még megy a forgalom. A rendőrség folyamatosan a Blaha Lujza tér felé szorít egyes csoportokat, akiket vízágyúval oszlatnak. A Hírextra munkatársának egy bámészkodó férfi kifejtette, hogy az egész helyzetről a rendőrség tehet, mivel "nem hagyják balhézni azokat, akik balhézni akarnak", de bővebben és főleg egyértelműbben nem mondta el, mire gondolt.

20.54
A Deák térre a Duna irányából 50 fős fiatal, sísapkába és zárt ruházatba beöltözött fiatalok csoportja érkezett és csatlakozott az Andrássy út végén 4-5 kukából barikádot építők maroknyi csapatához. 
Nagyjából 10-15 méterenként 4-5 kukából álló barikádokat készítettek és gyújtottak a tüntetők. A rendőrség mindeközben az Operától a Deák tér irányába lövi a könnygázgránátokat. Eddig 3-4-et lőttek a tömegre.

20.53
A rendőrség törvényesen, szakszerűen, de határozottan lép fel a gyülekezési törvény hatálya alá eső, ám nem bejelentett rendezvény résztvevőivel szemben - közölte Jármy Tibor, a BRFK szóvivője az MTI-vel. A szóvivő hozzátette: 19 órától gyülekezett a tömeg az Andrássy úton, a Terror Házánál. A gyülekezési törvény alá eső, ám nem bejelentett rendezvény kapcsán a szóvivő azt mondta: "a rendőrség ebben a pillanatban kezeli a helyzetet és az esetlegesen sorra kerülő intézkedések során törvényesen, szakszerűen ám határozottan fog eljárni". Jármy Tibor az MTI kérdésére elmondta, nincs tudomása arról, hogy a tüntetőkkel történt összecsapásokban megsérült volna rendőr. Közölte: további részletekkel a későbbiekben szolgál a rendőrség.