2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ismét vidéki rendőrök Budapesten

A március 15-ei megemlékezések és politikai demonstrációk biztosítására az ország több megyéjéből is vezényelnek rendőröket a fővárosba. A Független Hírügynökség értesülései szerint 14-én Győr-Moson-Sopron, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Bá
2007. március 13. kedd 14:22 - Hírextra
Országos szinten összesen 1200 rendezvényt jelentettek be szerdára, csütörtökre és péntekre. A megyei kapitányságok mindegyike teljes készültségben várja az ünnepet, több helyen a rendőrszakközépiskolások, a polgárőrök és a határőrök is részt vesznek a helyszínek biztosításában, a rendfenntartásban.

A győri rendőrök teljes készültségben várják március 15-ét, 29 bejelentett rendezvényt tartanak, 14-et az ünnep előestéjén, 15-öt pedig 15-én. Rendzavarásra nem számítanak, ennek ellenére minden rendőr szolgálatban lesz. A két legnagyobb rendezvény Csornán és Győrött várható. A megyei állományból egy századnyit vezényeltek Budapestre.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kokárdával és 100 rendőrszakközépiskolás diákkal készül a rendőrség a nemzeti ünnepre. A megyében 113 rendezvény jelentettek be, Miskolcon 24-et tartanak majd a nemzeti ünnepen. A rendőrök szolgálati öltözetben, azonosító jelvénnyel, névkitűzővel biztosítják a rendezvényeket. A védőfelszerelést viselő rendőrök védősisakján "BOR" felirat és három karakterből álló számsor lesz, ruházatukon az azonosító jelvényt a bal karon, a hímzett jelvényszámot a jobb mellrészen viselik majd. A megemlékezések idején, a megyei főkapitányságon úgynevezett megyei törzs működik, mely közvetlen kapcsolatban áll majd a megerősített megyei és kapitányságokkal, valamint a biztosítások parancsnokaival is. Az esetleges rendőri beavatkozások jogszerűségét külön dokumentációs egység veszi majd videóra.

Békés megyében a megemlékezések mellett három kormányellenes tüntetést is bejelentettek március 14-e és 16-a között. A megyeszékhelyen, Békésen és Szarvason három napon át tiltakoznak majd a kormány megszorító intézkedései ellen délutántól késő estig. Békés megyei rendőröket a tervek szerint nem mozgósítanak a fővárosba.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a hivatalos párt és önkormányzati megemlékezések mellett egyéb megmozdulásokat, tüntetéseket nem jelentettek be. A megyéből több rendőrt is Budapestre vezényelnek a fővárosi rendezvényekre, de azt nem tudni, hogy hányat.

Baranya megyében két kormányellenes demonstrációt jelentettek be. A 64 Vármegye aktivistái 17 órától részt vesznek a hagyományos városi ünnepségen, a 48-as téren, így a rendőrség azt a helyszínt is biztosítja, majd átvonulnak a Széchenyi térre, ahol csatlakoznak azokhoz a civilekhez, akik hónapok óta kormányellenes demonstrációkat tartanak a város főterén. A két szervezet fáklyákkal vonul végig a 6-os út városi szakaszán az MSZP tüzér utcai székházáig, ahol egy általuk performancenek nevezett előadás keretében három keresztet helyeznek el a kormánypárt székházánál. A rendőrség a szokásos módon ideiglenes forgalomkorlátozások mellett biztosítja a rendezvényeket. A főkapitány megerősítette, hogy a megyéből utaznak rendőrök a fővárosba 15 - én, de azt nem árulta el, hányan és milyen képzettséggel.

Hajdú-Bihar megyében 59 rendezvényt jelentettek be a rendőrségen március 15-ére, a rendőrök közül március 15-ére senki sem vehetett ki szabadságot. A megyéből összesen hét rendőrt vezényelnek a nemzeti ünnepre Budapestre, ebben a hét főben vannak azok is, akik benne lesznek a Nemzeti Lovas Díszegységben.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra 13, a nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvényt jelentettek be. A rendezők sehol sem kértek rendőri biztosítást, így a vasi rendőrség - naponta körülbelül 100 fővel, elsősorban az ünnepségekhez kapcsolódó közlekedésbiztonsági teendőkre készül. A vasi rendőrök nem számítanak rendzavarásokra, és a megyéből nem küldenek rendőröket Budapestre.

Zala megyében 24 rendezvényt jelentettek be, a megyei rendőr-főkapitányság a bejelentéseket tudomásul vette. A rendezvények, ünnepi megemlékezések közvetlen közelében rövid ideig torlódások lehetnek, ha szükséges, a forgalom irányításába a rendőrök besegítenek, vagy egy-egy útszakaszt lezárhatnak. A tervek szerint Zalából nem irányítanak rendőröket a fővárosba.

Fejér megyében 100 helyszínen lesz ünnepi megemlékezés, demonstrációt összesen két magánszemély jelentett be. Úgy tudni, a megyéből nem vezényeltek rendőröket a fővárosba.

Csongrád megyében 29 rendezvényt tartanak, de bejelentett demonstráció nem lesz. A rendőrök közül senki sem mehet szabadságra, a szokásosnál magasabb készültség van a megyében, de a számokat firtató kérdésre a közbiztonsági igazgató csak annyit mondott: felkészültek a megfelelő rendőri erővel a szokásos rendezvények biztosítására. Hogy vezényelnek-e a fővárosba rendőröket a megyéből, ez az események függvénye, de számítanak rá, hogy esetleg menni kell. Erre vonatkozó parancsot egyelőre nem kaptak.

Bács-Kiskun megyében 78 rendezvény, koszorúzás és megemlékezés lesz a háromnapos ünnepen, ebből három politikai rendezvény. A demonstrációk mindegyike 15-én lesz, Kecskeméten, Baján és Kiskunhalason. A megyei rendőri csapatszolgálati század 14-én érkezik Budapestre, rendezvénybiztosításra. A vezényelt rendőrök addig maradnak, amíg szükség lesz rájuk.

A megyei kapitányok közül többen is kiemelték, hogy új kormányrendelet született a passzív ellenállásra. E szerint 50 ezer forint pénzbírsággal sújtható az, aki el akarja kerülni a rendőri intézkedést. A főkapitány hozzátette: már az is annak minősül, ha valaki nem adja át a személyi igazolványát a rendőrnek.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását