2024. május 21. - Konstantin

MOB: Zéró-tolerancia a doppingolókkal szemben

A MOB partneréhez hasonlóan eltökélt a doppingellenes küzdelemben, ugyanúgy a zéró tolerancia híve, mint a T-Mobile vezérkara.
2007. február 28. szerda 07:32 - Hírextra
- Szeretnénk, ha a közvélemény is belátná: sokkal jobb, ha esetleg kevesebb aranyérmet szerzünk, s inkább lesznek sportolóink harmadikak-negyedikek-ötödikek, viszont mindannyian tiszták, mint hogy megint végigéljük mindazt, ami Athénben történt – közölte a T-Mobile vezetője. – Azt akarjuk, hogy a MOB befolyásával, a sportvilágban betöltött szerepével élve elérje az illetékeseknél: senki ne asszisztáljon semmiféle csaláshoz.

Winkler János leszögezte: régi és igen gyümölcsöző a kapcsolat a T-Mobile és a MOB között, ám egy multinacionális cég számára az átláthatóság, a tisztaság, az egyenesség mindenekfeletti érték a partnerkapcsolatokban. - Ha ez nincs meg, akkor a milliókból inkább kerékpárutakat építünk, és hiszünk abban, hogy az azokat használók számára az egészségük megőrzése lesz a fontos, és eszükbe sem jut doppingszereket fogyasztani – jelentette ki Winkler János.

Az összejövetelen elhangzott, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság mindent megtesz, amit a jelenlegi keretek között megtehet. Évi hatmillió forintot fordít megelőző kampányokra, ettől az évtől fogva saját keretből rendel doppingellenőrzéseket, továbbá a WADA által az nemzeti olimpiai bizottságoktól megkövetelt doppingellenes-szabályzat most elkészült tervezetében örökre eltiltaná az olimpiai szerepléstől azokat a sportolókat, akiket az olimpiai játékok során érnek doppingvétségen (a szabályzatot még jóvá kell hagyniuk az illetékes fórumoknak). Ugyanakkor a doppingellenes küzdelmet nem könnyíti, hogy még mindig nincs elfogadott állami doppingellenes-stratégia (a közigazgatási köröket járja a tervezet – a doppingellenőrzést a sporttörvény állami feladatként kezeli egyébként), továbbá az sem, hogy a frontvonalban, a válogatott keretek mellett dolgozó sportorvosok október óta (!) nem kaptak fizetést.

Ettől függetlenül a MOB eltökélt, hogy a létező összes eszközzel küzdjön a csalók ellen: a szabályzat elrettentő szankcióinak elfogadása tovább erősíthetné azt az elvet, amit a MOB vezetői Pekingben kívánnak alkalmazni: nevezetesen nincs magányos tettes, az esetlegesen rajtakapott sportolónál az edzőt és az orvost is felelősségre kell vonni. A MOB csapatvezetése ezen túlmenően már tavaly nyilvánosságra hozta, hogy Pekingben a pozitív doppingmintát produkáló sportolónak a B-próba eredményének megszületéséig megadja mindazt az asszisztenciát, amit ilyenkor szokás (NOB-tárgyalásra képviselet), ha azonban egy versenyző nem hajlandó mintát szolgáltatni, vagy manipuláláson kapják, a csapatvezetés abban a pillanatban megszakít vele minden kapcsolatot, bevonja az akkreditációját, és kiutasítja a faluból.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását