2024. május 4. - Mónika, Flórián

Áprilisban tárgyalják a felsőoktatási törvény módosítását

Módosul a felsőoktatási törvény, a jogszabályi változásokról várhatóan áprilisban tárgyal a kormány - közölte Manherz Károly a Felsőoktatási Kerekasztal ülését követően. A tárca az egyetemekkel, főiskolákkal kötendő megállapodás alapján történő finanszíro
2007. február 28. szerda 07:44 - Hírextra
A felsőoktatási intézmény és a szakminiszter által kötendő keretmegállapodás tartalmazná az intézmény által meghatározott "teljesítménykövetelményeket", valamint az állandó és a változó támogatásokat - fejtette ki a felsőoktatási szakállamtitkár.

Az állandó támogatáshoz tartoznának például a tudományos normatíva, a fenntartói normatíva, a beruházásokkal összefüggő hozzájárulások, a lektorok alkalmazásának támogatása. Erről háromévente születne egyezség. A változó elemekről évente állapodnának meg, ide tartoznának a hallgatói juttatások, a képzési normatíva, vagy az, hogy mennyiben vesz részt az intézmény közoktatási feladatainak ellátásában. Pontosan mérnék, hány hallgató végez a rendszerben, a jogszabály a pályakövetési rendszer kiépítését is rögzíti. Ez intézményi szinten valósulna meg, s az Országos Felsőoktatási Információs Központnál lenne egy központi adatbázis.

Az új jogszabály rögzítené azt is, hogy egy oktatónak egy intézményben lehessen főállása csupán. Kiemelte a szakállamtitkár a minőséghitelesítést is, erről jelenleg részben az intézmények döntenek. Elképzelhetőnek tartotta a Magyar Akkreditációs Bizottság fokozódó szerepvállalását e kérdésben. A jogszabály rögzítené a gyesen, gyeden lévők támogatását is a szociális kategória mellett, azaz, ha a kismamák bekerülnek államilag finanszírozott nappali, esti vagy levelező képzésbe, akkor mentesülnek a tandíjfizetési kötelezettségtől. Egyéb esetekben az állam nem vállalja át a költségtérítést.

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az MTI-nek elmondta: az első tárgyaláson a felek egyetértettek abban, hogy egy oktatónak egy főállása és egy részállása lehessen - ezt a HÖOK javasolta. Hozzátette: a módosítással kapcsolatos kodifikációs javaslatukat két napon belül eljuttatják a tárcának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását