2024. július 24. - Kinga, Kincső

Lengyel kisebbségi iroda nyílt Sárváron

Lengyel kisebbségi irodát avattak szombaton Sárváron, a kisebbségi önkormányzat helyiségében állandó kiállítás is nyílt, amely a lengyelek Sárvárra kerülésének történelmi dokumentumait hivatott megőrizni.
2007. szeptember 15. szombat 18:23 - Hírextra

Zarowny Ferenc, a Sárvári Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta: hatvannyolc évvel ezelőtt Sárváron az akkori selyemgyár területén létesült egy menekülttábor, ahol 2800 lengyelt fogadtak be annak ellenére, hogy a háborúban Magyarország Németország szövetségese volt.


"Tulajdonképp hadifoglyok voltak, a magyar államtól azonban egyfajta sajátos menekült státust kaptak, hivatalosan nem lettek internálva, de a fegyvert elvették tőlük, tehát már nem voltak katonák sem, mégis fegyveresen őrizték őket" - jellemezte az akkori ellentmondásos körülményeket.

 
A háború elől menekülő lengyelek közül később sokan telepedtek le családostul Sárváron és a környező falvakban. Többen dolgoztak közülük Celldömölkön a bazaltbányában, voltak, akik magyar családoknál vállaltak mezőgazdasági munkát, akadtak, akik cipészként vagy asztalosként keresték a kenyerüket.


Leszármazottaik ma is Sárváron élnek, a legutóbbi kisebbségi önkormányzati választásokon pedig a rendszerváltás óta először sikerült megalakítaniuk kisebbségi önkormányzatukat is.
"A hagyományos lengyel-magyar barátság jegyében szerettük volna irodánk hivatalos átadását Sárvár város napjára, a szüreti mulatság idejére tenni" - magyarázta Zarowny Ferenc.
Hozzáfűzte: önkormányzatuk fontosnak tartja, hogy a viszonylag csekély létszámú sárvári lengyel kisebbség megőrizze írásos és tárgyi emlékeit, gondozza kultúráját, megfelelő módon tartsa a kapcsolatot az anyaországgal.


"A sárvári gyógyfürdőben örömünkre egyre több a lengyel vendég, ezért a kisebbségi irodában kialakított állandó kiállítást idegenforgalmi célra is szánjuk" - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását