2024. április 24. - György

Pert vesztett a TASZ

Pert vesztett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű civil szervezet a Nemzetbiztonsági Hivatallal szemben a Fővárosi Bíróságon kedden. A TASZ azt kifogásolta, hogy a kért - szerintük közérdekű - adatokat a titkosszolgálat nem bocsátotta rendelk
2007. február 27. kedd 19:38 - Hírextra
A TASZ még 2006-ban megkereste azokat a minisztériumokat, főhatóságokat, amelyek jogosultak adatokat államtitokká avagy szolgálati titokká minősíteni. Olyan összeállítást kértek tőlük, amelyből kitűnik, milyen dokumentumok titkosítása szűnt meg a legutóbbi években. Arra is kíváncsiak voltak, mi volt a minősítés oka, milyen fajta titkos minősítést kaptak az iratok, milyen mennyiségű és milyen típusú adatot kezeltek. A kérést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium teljesítette, de a Nemzetbiztonsági Hivatal nem. Ezért fordult bírósághoz a TASZ.

A Fővárosi Bíróságon Pataki Árpád bíró elutasította a civil szervezet keresetét, mondván, az NBH főigazgatója törvényes felhatalmazás alapján járt el.

Schiffer András, a TASZ jogi képviselője a tárgyalás után a Független Hírügynökségnek azt mondta, álláspontjuk szerint a titkosítás jogának kérdésével nincs megfelelő összhang az adatvédelmi törvény, és a nemzetbiztonsági törvény között, ezért ha másodfokon is elveszítenék majd a pert, alkotmányjogi panaszt nyújtanak be.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását