2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rendkívüli ülést szeretne az LMP

A Lehet Más a Politika képviselőcsoportja rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását kezdeményezi január 17-re. Az ökopárt a médiatörvény legkritikusabb rendelkezéseinek módosítását várja az Országgyűléstől.
2011. január 8. szombat 08:03 - HírExtra
A médiatörvény úgy rossz, ahogy van – mondta Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján, ugyanakkor bejelentette, hogy Schiffer András frakcióvezetővel benyújtottak egy törvénymódosítási javaslatot, amelynek elfogadásával legalább azt el lehetne érni, hogy lecsendesedjenek a Magyarországgal szembeni külföldi felháborodások.

Változtatási javaslataik elsősorban a bírságolással és az újságírók hétköznapi munkájával kapcsolatos komoly aggályokat kívánják enyhíteni. A médiaalkotmány és a médiatörvény módosítását célzó javaslat egyik alapvető célja, hogy a politikai véleményekkel szemben ne lehessen bírságokat kiszabni olyan homályos és értelmezhetetlen gumifogalmak alapján, mint a közerkölcs.

A módosító javaslat szerint az LMP konkrétan meghatározná, milyen esetben szabhat ki bírságokat a médiahatóság, emellett egyértelművé tenné azokat a szempontokat is, amelyek alapján megállapíthatják ennek összegét. Az LMP emellett indítványozza, hogy a médiahatóság ne büntethesse a nyomatatott és az internetes médiumokat, esetükben kizárólag a bíróságok járhassanak el. A törvénymódosítással kivennék az informátorok kiadására vonatkozó szabályokat is, amelyek az LMP szerint súlyosan sértik a sajtó szabadságát.

Karácsony Gergely emlékeztetett arra, hogy az LMP korábban minden lehetséges eszközt megragadott a médiatörvény megváltoztatására, egyebek mellett kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott jogszabályt, majd ezt követően az Alkotmánybíróságot, hogy mondja ki a kihirdetett törvény alkotmányellenességét. Az LMP-nek nincs kétsége afelől, hogy a médiatörvény több pontja is alkotmányellenes, ám a rendkívüli parlamenti ülésre azért van szükség, mert az Ab döntésére várhatóan hosszú hónapokat kell várni.

A frakcióvezető-helyettes bízik abban, hogy az ellenzéki pártok támogatják kezdeményezésüket és a fideszes képviselők is megértik a változtatás szükségességét. Megjegyezte, reálisnak tartja módosító javaslataik parlamenti elfogadását, mivel több kormánypárti képviselő is személyesen jelezte számukra, hogy szívesen visszakozna a jogszabálytól.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását